Az EKB elnöke sokkoló titkot árul el a digitális euróról

-

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke nemrégiben tett nyilatkozata a digitális euróról vitát váltott ki a kriptopénz közösségben.

Korlátozott kontroll a digitális euró fölött

Lagarde digitális euróval kapcsolatos megjegyzései aggodalmat keltettek a kriptopénz rajongók körében, akik úgy vélik, hogy a digitális euróval nagyobb ellenőrzést fognak gyakorolni az emberek és a pénzforgalom felett.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A videóban Lagarde elismeri, hogy lesz némi ellenőrzés a digitális euró felett, de azt állítja, hogy ez korlátozott lesz.

Azt is megemlíti, hogy az EKB fontolgatja egy olyan mechanizmus bevezetését, ahol a nagyon kis összegek, körülbelül 300 vagy 400 euró esetében nulla az ellenőrzés, de figyelmeztet, hogy ez kockázatos is lehet.

Lagarde nyilatkozatát kritika fogadta, sok kriptorajongó aggodalmát fejezte ki a hatalom központosítása miatt, ami a digitális euróval jár.

A teljes videót az alábbiakban tekintheti meg:

Lagarde nyilatkozatáról később kiderült, hogy egy három héttel korábban forgatott tréfás videóból származik.

A kriptoközösség hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a kriptovalutáknak decentralizáltnak kell lenniük, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljanak a pénzügyeik felett.

Az EKB aggodalmai a kriptovalutákkal kapcsolatban

Lagarde korábban aggodalmát fejezte ki a kriptovaluták növekedésével és a hagyományos bankrendszerre jelentett veszélyükkel kapcsolatban.

Azt állította, hogy a kriptoeszközök növekedése akadályozhatja a központi bankok „gazdasági támpontként” betöltött szerepét, és nagyobb felügyeletet követelt a kriptoipar és az szerinte „semmit sem érő” eszközök fölött.

Finbold korábban beszámolt az EKB 2023 februárjában történő digitális euró bevezetése körül kialakított terveiről, amelyek a CBDC bevezetésének első fázisában az e-kereskedelmet és a személyes fizetéseket helyezik előtérbe, majd a második fázisban más kontextusokat, például a fizikai boltokat és a kormányzati kifizetéseket követik.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A bankválság és a CBDC

Miközben a digitális euró továbbra is vita tárgyát képezi, egyre több a feltételezés, hogy az Egyesült Államokban bekövetkezett bankválság egy olyan csel volt, amelynek célja a CBDC-k bevezetésének felgyorsítása lehetett.

Nic Carter, a Castle Island Ventures általános partnere szerint a legutóbbi zűrzavar megerősítette „a CBDC-k melletti politikai érveket”, mivel „már senki sem bízik a kereskedelmi bankokban”.

A digitális euró még mindig kezdeti stádiumban van, és még nem tudni, hogyan fogják használni a jövőben.

Lagarde nyilatkozata azonban egyértelművé tette, hogy az EKB fontolgatja a digitális euróval teljesíthető fizetések erőteljesebb ellenőrzését.

Egyelőre a kriptoközösség továbbra is szkeptikus a digitális euró decentralizációra és az egyéni adatvédelemre gyakorolt potenciális hatásával kapcsolatban.

zeta

Olvastad már? A Dogecoin 9%-ot zuhan, ahogy Elon Musk eldobja a kutya logót

Kiemelt kép: MEDEF

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana (SOL) árfolyam elemzés 05.26.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) a multifunkcionális blokklánc csúcs a Défi szolgáltatásokban, megnövekedett hálózati aktivitást mutatott. A blokklánc 1,6 millió napi aktív felhasználóval (DAU) a 2. helyen...

A 2024-es potenciális altcoin győztesek bemutatása: A szakértők előrejelzései és elemzései

Vendégbejegyzés A jelenlegi bikapiac lángra lobbantotta az érdeklődést a kevésbé ismert kriptovaluták iránt. A befektetők lelkesen keresik a következő nagy sikert ezen altcoinok között. Az elemzés szakértői...

A Bitcoin a legjobb dolog, amit birtokolhatsz

A Bitcoin (BTC) spot ETF jóváhagyása óta a kriptók királya továbbra is a figyelem középpontjában áll. Mivel egyre több intézményi befektető lép be a kriptopiacokra, felmerül...

Így haladta meg a Solana NFT piaca az Ethereum piacát

A Solana (SOL) az elmúlt hónapban ismét felülmúlta versenytársait, például az Ethereumot (ETH) az NFT területen. Nos, bár ez első pillantásra optimistának tűnik, lehet, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!