A legtöbb tőzsde, amely nem teljesíti a szabályozói elvárásokat, európai székhelyű. Világszinten alig a platformok fele várja el a KYC-t, az ügyfélazonosítást.

Legalábbis erre jutott a CypherTrace a legutóbbi tanulmányában.

Több, mint 800 tőzsdét vizsgáltak meg, köztük centralizált, decentralizált, és AMM- tőzsdéket is. Ezek közül pedig 56% nem követelte meg a KYC-t, az egyre szigorúbb pénzmosás elleni szabályok dacára.

A legtöbb ilyen tőzsde Európában van, dacára annak, hogy hagyományosan az öreg kontinenst tekintik a legszigorúbban szabályozottnak. 60%-uk elégtelen szintű azonosítási praktikákat alkalmaz.

A három vezető ország az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország. Szingapúr is előkelő helyet birtokol a gyenge tőzsdéknek otthont adó országok között.

A tanulmány szerint sok tőzsde még arra sem veszi a fáradtságot, hogy a felhasználási feltételei között megemlítse, hogy melyik országban működik. Ez pedig szándékosnak tűnik, mert az ilyen tőzsdék 85%-a a KYC szabályokhoz is lazábban áll hozzá.

Ez pedig arra utal, hogy néhány tőzsde kifejezetten azért titkolja a működési székhelyét, hogy ne kelljen megfelelnie a szabályoknak.

A Seychelles-szigeteken bejegyzett tőzsdék 70%-a is gyengén teljesít ezen a téren, így az apró ország még mindig a pénzmosás kapcsán merülhet fel beszédtémaként.

21 dex vizsgálata után 81%-nak nincs, vagy nagyon elnagyolt a KYC procedúrája. Mindenesetre azt is hozzá kell tenni, hogy a dexek nem feltétlenül jó helyek a pénzek tisztára mosásának.

A CypherTrace rámutatott, hogy a KuCoin tőzsdéről ellopott 7,9 milliónyi kriptó is csak beküldve lett az UniSwapra, nem adták el ott.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A defi projektek sokszor olyan szolgáltatásokat ajánlanak, amelyek elsősorban a bankok vagy a pénzintézetek sajátja, így elméletileg ugyanazon szabályok alá tartoznának, mint ez utóbbiak.

„Ezek mind pénzügyi műveletek, és valószínűleg a már létező törvények hatálya alá esnek. Értékpapír-törvény, a banki és a hitelezési törvény, és amelyik teljesen biztos, az a pénzmosás elleni törvény.”

Dave Jevans, a CypherTrace ügyvezetője mindenesetre elmondta, szerinte a defi protokollok nem fogják csak úgy alávetni magukat a szabályoknak:

„Az elmúlt hónapok során kiderült, ezek a platformok nem nagyon foglalkoznak a KYC kérdésével. Azzal védekeznek, hogy ők csak megírják a kódot, és bár pénzt keresnek vele, mégsem ők működtetik. Viszont érdekes látni, hogy az egyes platformok irányítási rendszere hogyan alakul. Ahogy a kockázati tőke által megtámogatott startupok esetén is láthatjuk, sokszor a cég maga fog neki a megfelelési folyamatnak.”

Azt viszont Jevans még hozzátette, lehet, hogy nem akarják, de a defi sem fogja sokáig elkerülni a szabályozást.

Olvastad már?  A CFTC illegális derivátumtőzsde-üzemeltetéssel vádolja a BitMEX-et

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂