Nagy bajba kerülhetnek a stabilcoinok, amennyiben a felhasználók elveszítik bizalmukat annak kibocsátójában vagy a hálózatban.

Az Európai Központi Bank (EKB) egy „stabilcoinroham” nevű kockázatra hívta fel a nagyvilág figyelmét.

A minden bizonnyal a hagyományos pénzügyi rendszer „bankroham” kifejezésére asszociáló szófordulat, a stabilcoinroham akkor következhet be, amikor a végfelhasználók elveszítik bizalmukat a kibocsátóban vagy a hálózatban – írta az EKB egy kedden kiadott jelentésében.

A hagyományos pénzügyekben bankroham akkor következik be, amikor sok fogyasztó egyszerre szeretné felvenni bankbetéteit, mivel kétségeik merültek fel a bank fizetésképességével kapcsolatban. Ahogy egyre többen utalják ki pénzüket a bankból, a nemfizetési valószínűség úgy növekszik, ez pedig további kiutalásokhoz vezet.

A EKB szerint egy ilyen roham során a kriptopénzek világában a stabilcoinok bizonyos aspektusokból működésképtelenné válhatnak, amely a 2008-as gazdasági válsághoz hasonló állapot lenne, csak épp a kriptopiacon.

A bank azt mondta, számos olyan esemény létezik, amely előidézhetne egy ilyen ördögi kört. Az elsődleges fenyegetések között a bank a rendszerek ellen történő kibertámadásokat vagy a tárcákból történő lopásokat említi, de elég az is, ha néhány felhasználó kijelenti, miszerint a stabilcoinnak nincs értéke.

A stabilcoinroham akkor is megtörténhet, amikor egy projekt fixálja a stabilcoin értékét, mint valamiféle tokenizált vagyont.

Ebben az esetben a kibocsátó felel minden, a befektetésekkel kapcsolatos veszteségekért, beleértve az átváltásból és árfluktuációkból származó veszteségeket, mondta a bank.

Ilyen forgatókönyvek esetén az eszközök masszív likvidációja negatív hatással lehet magára a globális pénzügyi rendszerre is – állítja az EKB.

A kevés intézményi kapacitással rendelkező feltörekvő piacokon való reakciók pedig további befolyással lehetnek a fejlettebb gazdaságokra is.

Ahogy a stabilcoinok piaca egyre nagyobb növekedésen van túl 2020-ban, egy feltételezett stabilcoinroham hatalmas sokk lenne a globális kriptoközösségre nézve.

A tether – a piaci kapitalizáció szerint vett legnagyobb kriptopénz – 42 milliárd dolláros részesedéssel rendelkezik a napi kereskedésekből, amely szám csaknem a kétszerese annak, amit a bitcoin produkál (a cikk írásakor).

Olvastad már? A bitcoin tartja a kulcsfontosságú szinteket, de korai lenne még a bikákra fogadni

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂