Jelentések alapján a Litecoin tárcáit egy új típusú számítógépes támadás sújtja, amelyet „dustingnak” neveznek. Ez nem érinti az LTC-piacokat, mégis oda kell rá figyelniük a kriptovaluták kereskedőinek és tulajdonosainak. A Binance Academy magyarázattal szolgált nekünk. 

A Litecoin dusted lett?

Az elmúlt néhány órában sok esemény történt a kriptográfia Twitter-oldalán, mivel több jelentés is felbukkant egy új kibertámadásról, amely a Litecoin felhasználóit célozta meg.

A Binance Academy nemrég közzétett tweetjében figyelmeztette a követőket, majd részletes magyarázatot adott.

 „Körülbelül 5 órával ezelőtt egy nagyszabású ’dusting attack’ áldozatai lettek a @Litecoin felhasználói.”

A „dusting attack” röviden azt jelenti, hogy csalók megkísérlik megsérteni egy kriptovaluta, ez esetben a litecoin kriptográfiáját azáltal, hogy apró mennyiségű összegeket küldenek privát tárcákra.

A támadók ezután megpróbálják kinyomozni ezen pénztárcák tranzakciós tevékenységeit annak érdekében, hogy felfedezzék az őket birtokló személyazonosságát.

A „dust” kifejezés azon kriptoérmék apró töredékét jelenti, amelyeket a legtöbb felhasználó figyelmen kívül hagy. Pár száz satoshit neveznek „dustnak”, mivel az összeg olyan kicsi, hogy az emberek többsége még csak észre sem veszi.

Ez a kriptováltók esetében a tárcában maradt tranzakciók azon maradványait is magában foglalja, amelyeket már nem lehet felhasználni vagy továbbítani.

A BTC és az LTC esetében a dust minden tranzakció outputja, amely alacsonyabb, mint az adott tranzakció díja. Így lehet kiszámolni a dust limitet az input és output mérete alapján, amely a bitcoin esetében általában néhány száz satoshit jelent.

A dust limittel megegyező nagyságú vagy annál kisebb tranzakciókat a csomópontok spamként történő érvényesítésével utasítják el.

Ha egy kis dust kerül több kriptopénztárcára, a csalók követni tudják a tranzakciókat annak érdekében, hogy felfedjék a közöttük fennálló kapcsolatokat. A végső cél az, hogy azonosítsák a tárcákhoz tartozó jogi entitásokat vagy tulajdonosokat, és további csalásokat, például adathalász támadásokat hajtsanak végre.

A dusterek célpontja általában a bitcoin, azonban immár úgy tűnik, hogy a litecoin felhasználóit is megtámadták. Néhány tárcaszolgáltató „ne költsd el” opciót is biztosít annak érdekében, hogy a kriptoérmék töredékével ne tudjanak kereskedni. Ha a dustot nem használják, akkor a támadás meghiúsul.

Olvastad már? Ripple CEO: A Libránál is nagyobb dolog, hogy az XRP-t használja a Moneygram

Az LTC-piacok mozdulatlanok

Az LTC piacait és árait nem érinti ez a támadás. Semmilyen módon nem célozza meg a hálózatot, és a siker eléréséhez nagyrészt a társadalmi manipulációra támaszkodnak. Ennek írása idején a litecoin a nap és a hét árfolyamán 85 dollár körül mozgott.

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: Cryptocurrency News


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂