A koronavírus miatt Japán megkezdi a „digitális jen” próbakörét

-

A kelet-ázsiai nagyhatalmak ismét harcba szállnak, ezúttal a blokklánc és a digitális valuták terén.
A ZDNet pénteken arról írt, hogy Japán titokban megkezdte a digitális jen kutatását, hogy kiterjessze CBDC (Központi Bank Által Kiadott Digitális Valuta) képességeit.
Kína már régóta dolgozik a digitális jüanon és Dél-Korea is összeállított egy csapatot, hogy megkezdjék a munkálatokat a digitális von kiépítésére.

Jogi kérdések a digitális jen megjelenése előtt

Beszámolók alapján jelentős figyelmet szentelnek az állami megjelenés technikai akadályainak. Jogi kérdések is fennállnak, ugyanis Japán „megfelelő alapokra” szeretné építeni a digitális valutáját.
A kutatások élén a Bank of Japan (BoJ) áll, az ország központi bankja, mintegy 4,87 billió dolláros vagyonnal.
A múlt héten a bank kiadott egy jelentést a „A CBDC-k Technikai Akadályaicímmel, amelyben azt írták, hogy egy államilag támogatott valuta alternatívát jelenthet a „hagyományos” jenre.
A koronavírus miatt most még inkább beindult a téma. A BoJ úgy hiszi, hogy az olyan hagyományos fizetési módok, mint a készpénz és a kártyák érintkezést igényelnek, ezért tovább növelhetik a vírus terjedésének kockázatát.
Hogy felvegyék a harcot ezzel, az olyan érintésmentes fizetéseket próbálják ösztönözni, mint a mobil, online és digitális valuták által történő fizetés.
Egy japán szenátor korábban elmondta, hogy a kriptopénzek „sokkal fontosabbak lehetnek” egy koronavírus utáni világban.
Azonban nem érdemes arra számítani, hogy a közeljövőben megjelenhet a digitális jen. A BoJ szerint a projekt továbbra is kezdetleges állapotban van, hiszen ki kell még dolgozniuk az alapjait és azt, hogy hosszú távon milyen hatása lehet.

Két szempont

A kutatások leginkább két dologra összpontosítanak: a rugalmasságra és a könnyű felhasználásra. Az előbbi főleg azzal foglalkozik, hogy egy digitális keretrendszer túlélhet-e katasztrófákat.
Ez azért is fontos, mivel Japán a világ egyik leginkább földrengések által sújtott területe, amelyen egy ilyen esemény akár napokig is komoly gazdasági következményekkel járhat. Ha nincs áram, akkor nem lehet hozzáférni az online fizetésekhez, amely a készpénz egy előnye lehet.
A földrengések jelentős kockázatot jelenthetnek, még akkor is, ha a vonatokat védetté teszik ellenük.
Egy június 2-án írt Twitter-bejegyzés szerint:


Japán legújabb nagysebességű vasútja nemcsak gyorsabb és kényelmesebb, de egy földrengés esetén is biztonságos utat nyújt az utasok számára.
Egy másik lehetséges kockázat, hogy Japán idősödő lakossága nem fogja megérti, hogyan is működnek a digitális valuták, ezért kitettek lehetnek a csalásokkal szemben. Továbbá lehet, hogy nincs okostelefonjuk sem, amely tovább hátráltatná a digitális jen indulását.
A Reuters szerint a japán lakosság csupán 65%-a rendelkezik okostelefonokkal. Ez azt jelenti, hogy a fintech alkalmazások nem elérhetők minden korcsoport számára.
Japán gazdasága hírhedt arról, hogy mennyire készpénzalapú, annak ellenére, hogy nemzetközileg ismert az ország a technikai vívmányairól. A japán bankrendszer régi, elavult szoftvereken fut, ezért a digitális valuták betölthetnének egy piaci rést.
Mindemellett bitcoin és kriptopénzek jelentős rajongótáborral bírnak az országban. Tavaly Japán legnagyobb online áruháza, a Rakuten is belépett a kriptopiacra azzal, hogy saját tőzsdét indítottak.
Japán próbálja felvenni a harcot Kínával a CBDC-k terén. Kína a 2022-es pekingi téli olimpiát tűzte ki célul a digitális jüan elindítására, egyetemi felvételi vizsgákon pedig már a bitcoinnal kapcsolatos kérdéseket feltesznek a tinédzserek számára.

Olvastad már? Figyelmeztető jelt mutat az Ethereum naponta aktív címeinek száma

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!