A JPMorgan úgy véli, a kínai jüan valódi veszélyt jelenthet a dollárra

-

A JPMorgan kutatási részlege a múlt héten publikálta a legújabb elemzését, amelyben a dollárra, és annak világgazdasági helyzetére fókuszáltak.

Alexander Wise, a részleg vezetője elmondta, a dollártól való elszakadás gondolata rendszeresen felmerült az utóbbi évtizedekben.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A jelenlegi geoplitikai, geostratégiai változások tükrében viszont most kifejezetten megerősödött, és két forgatókönyvet is felvázolt, amely a dollár végét jelentheti.

„Az első lehetőség az, hogy bizonyos események egyszerűen aláássák a dollárba vetett bizalmat, és az emberek nem fogják stabilnak tekinteni. Így pedig az USA is elveszti a globális vezető szerepét, már nem lesz gazdasági, politikai, vagy éppen katonai téren a világelső. A második forgatókönyv esetén nem a dollár gyengül, hanem az USA területén kívül történnek olyan pozitív fejlemények, amelyeknek köszönhetően egy másik valuta jelentősen megerősödik, és életképes alternatívájává válik a dollárnak.”

Wise szerint egy pénznemnek számos feltételnek meg kell felelnie, ha tartalékvalutaként akarja használni a világ, és az egyik legfontosabb követelmény, hogy biztonságosnak kell lennie.

Emellett fontos az is, hogy elegendő likviditással rendelkezzen, hogy reagálni tudjon a globális igényekre.

Wise és a többi elemző szerint a kínai jüan ténylegesen lecserélheti a dollárt, főleg, mivel Kína egyre nagyobb szerepet kap a világkereskedelemben, így jó okkal feltételezhető, hogy a pénze is tovább erősödik majd.

Wise viszont úgy véli, ez a lecserélődési folyamat évtizedeket vesz majd igénybe.

„Ha Kína a dollár alternatívájának szánja a jüant, akkor egy sor intézkedést kell végrehajtani. Lazítania kell a tőkekontrollon, ki kell nyitnia a piacait, erősíteni a jogállamiságot, csökkenteni a szabályozói kockázatokat, és erőteljesen promótálni a kínai állampapírokat, mint menedékeszközöket.”

A jelentésben kitérnek arra is, hogy az olaj világpiacán milyen hatásokkal járhat a dollár lecserélése, és az elemzők szerint ezen a téren sokkal inkább előrébb jár a folyamat.

Natasa Kaneva, a bank árucikk-stratégája úgy fogalmazott, hogy egyre nagyobb arányban rendezik az olajüzleteket dollár helyett más valutákkal, például jüannal.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A dollár egykor komoly hajtóerőt jelentett az olaj piacán, mostanra viszont kezdi elveszíteni a befolyását. Ahogyan a bank megfogalmazza, 2014 és 2022 között a dollár világgazdasági fontossága jelentősen visszaesett.

„Arra számítunk, hogy legalábbis részben, de megtörténik a dollártól való elszakadás, de ez a folyamat lassú lesz. A részleges áttérés azt jelenti, hogy például a jüan átveszi a dollár néhány szerepét a világgazdaságban, főleg Kína és az ő kereskedelmi partnerei között. Ez a folyamat végül oda csúcsosodhat ki, hogy a különböző pénznemek különböző befolyási övezeteket alakíthatnak ki, gazdasági és pénzügyi téren, és az adott piacokon ezek a pénzek fognak dominánsnak számítani.”

Olvastad már? Miért fordulhat meg hamarosan a Bitcoin ára

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

200 dolláros havi stratégia, hogy 2024-ben vagyonra tegyen szert a kriptobizniszben

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg nyugodt, sokan egy közelgő bikafutást várnak. Az altcoinok különösen mélyponton vannak, és felkészültek a jelentős emelkedésre. Ezen radar alatti lehetőségek gondos kiválasztásával egy...

Egyre kisebb az USDT részesedése a tőzsdéken

Az USDT piaci részesedése a központosított kriptotőzsdéken 2024-ben 82%-ról 74%-ra csökkent. Bár az elmúlt években számos nagy horderejű összeomlás és árfolyam-ingadozás történt, a stablecoinok iránt...

A Bitcoin visszaszerzi a 60.000 dolláros szintet: Itt egy lista fontosabb altcoinokról

A Bitcoin jelenleg 60.000 dolláron áll, és megpróbálja visszaszerezni a jelenlegi szintek feletti kritikus tartományi mélypontokat. Miközben vannak pozitív jelek, még mindig van mit tenni ahhoz,...

A Shiba Inu ETF beindítja a pletykákat és 4.000%-os égési rátát vált ki, de ez a másik token gyorsabban fog égetni

Vendégbejegyzés A Shiba Inu (SHIB) közösség izgalomtól és spekulációktól pezseg egy lehetséges Shiba Inu ETF-ről szóló pletykák miatt. A pletyka nagy érdeklődést váltott ki, és a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!