Az Egyesült Államok haditengerészete érdekes helyzetbe került, mégpedig a hadihajói építéséhez használt alkatrészek miatt.

Richard Spencer, az US Navy képviselője szerint szelektálva lettek a civil beszállítók, a „politikai ellenfelek” termékei, a kínai és az orosz gyártású elemek már nem számítanak megbízhatónak.

A szuperhatalmak a nemzetközi függelmi rendszereken keresztül tudják növelni az üzleti hegemóniájukat.

Például a kínai „Új Selyemút” program a fejlődő országokat adósságba taszítja. Így az ottani gyártók fölött egészségtelen mértékű kontrollt kaphat a kínai fél.

A Tengerészet csökkenteni szeretné a függést

Spencer aggodalmai mostanában merültek fel, miután az egyik új hadihajójuk építésére az olasz Fincantieri céggel szerződtek le. A gondot az okozza, hogy Olaszország elfogadta Kína segítségét az Új Selyemút programon keresztül, így kérdésessé vált a lojalitása.

Ahogy Spencer megfogalmazta:

„Nagyon egyértelmű beszélgetéseink voltak a Fincantieri vezetőségével. Ők nem állami cég, de egy olyan országban működnek, amelyik éppen aláírta a megállapodást Kínával. Oda kellett mennünk kérdezősködni, és a saját szemünkkel látni a dolgokat.”

A dolog akkor sem oldódik meg könnyen, ha csak helyi beszállítókkal dolgoznak. Miközben a honvédelmi kiadások nőnek, a helyi gyártásba sokszor semmiféle tőkebefektetés nem történik. Ennek elsődleges oka pedig a kormányzati pénzügyi hozzáállás.

A helyi ellátók nélkül, és a gyenge tengerentúli kapcsolatokkal a Haditengerészet keze meg van kötve.

Az új megoldások kritikus jelentőségűek, hiszen a honvédelemről beszélünk, és a biztonságról, ez pedig komplex dolog.

A blokklánc lesz a megoldás

A legjobb választás valószínűleg a kriptoiparból fog érkezni. A feltörekvő szektor ajánlata az érzékeny információk megfelelő kezelése, nemzetközi szervereken való tárolás.

A blokklánc annak adja a hozzáférést, aki rendelkezik a privát kulcsokkal. Így akár a kormányzati adatokat is teljes biztonsággal tudja tárolni és őrizni.

Emellett a blokklánc technológia védelmet nyújthat a gyártás és a szállítmányozás folyamán is, a külső beavatkozások ellen.

Minden egyes alkatrész egyedi azonosítót kaphat, és minden egyes mozgatás megváltoztathatatlan tranzakcióként rögzül. Ennek eredményeképpen nagyszámú résztvevő esetén is megbízható adatokat kapunk.

A Tengerészet ezután is szembekerül majd más kihívásokkal. A Bitcoinnal debütáló technológia viszont valószínűleg a legjobb megoldás lehet.

Olvastad már? A bitcoin 2017-es árfolyamugrásának lehetséges felelőse

Ahelyett, hogy mindenestül elutasítanák a blokkláncot, a növekedés esetleg rákényszerítheti az USA kormányát, hogy adaptálja azokban a helyzetekben, ahol segíthet.

Forrás: beincrypto.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂