A BRICS nem kíván versenyezni az Egyesült Államokkal

-

A brazil elnök, Luiz Inacio Lula a héten tartott BRICS csúcstalálkozó során megosztotta a gondolatait a gazdasági társulás jövőjét illetően.

A dél-amerikai államfő Johannesburgban tartózkodik, ahol most tartják az idei BRICS találkozót, a tagországok, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika vezetőinek a részvételével.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A találkozón egyedül az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nem vesz részt személyesen.

Lula kérdést kapott arról, hogy a BRICS hogyan viszonyul a G7-hez, a G20-hz, vagy az USA-hoz, az elnök pedig úgy fogalmazott, hogy a szervezet nem kíván versenyezni másokkal, hanem inkább a saját folyamataik megszervezésére koncentrál.

Az elnök amellett is elszólalt, hogy a BRICS bővítse a létszámát, és új jelentkezőket vegyenek fel, további országok előtt nyissák ki a kapuikat.

Brazília szomszédja, Argentína felvételét pedig kifejezetten támogatná, ezt már többször is említette a sajtónak adott nyilatkozataiban.

„Nem kívánunk versenyezni a G7, a G20 államaival, vagy az USA-val, és nem kívánjuk azt sem, hogy a BRICS egy exkluzív, zárt klub legyen, olyan intézményt akarunk, amely sok tagnak nyújt előnyöket.”

Az idei találkozónak helyet adó Dél-Afrika korábban úgy fogalmazott, hogy nem-hivatalosan már 23 ország fejezte ki a csatlakozási szándékát, vagy érdeklődött az ehhez szükséges feltételekről.

A sajtóinformációk szerint ezek között megtalálható Algéria, Argentína, Bangladesh, Bahrein, Fehéroroszország, Bolívia, Venezuela, Vietnám, Kuba, Honduras, Egyiptom, Indonézia, Kazahsztán, Kuvait, Marokkó, Nigéria, Palesztina, Szaúd-Arábia, Szenegál, Thaiföld, az Egyesült Arab Emírségek, és Etiópia jelezte a szervezetnél, hogy szívesen csatlakoznának.

Ezek közül azonban már legalább egy hivatalosan letagadta, hogy érdeklődött volna a tagfelvételről.

A Dél-afrikai tisztviselők korábban arra utaltak, hogy nagyjából 40 ország jelezte a részvételét a BRICS találkozón.

A brazil elnök régóta kritizálja az amerikai dollár dominanciáját a világkereskedelemben, és többször is arra bíztatta a többi országot, hogy kezdjenek el függetlenedni az USD-től, és inkább a saját nemzeti valutájukat használják.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az egyes országok az egymás közötti kereskedelemben át tudnának térni a saját pénznemeik használatára, és a lehető legnagyobb mértékben eltávolodni a dollártól.

Lula a közös BRICS valutát is jó ötletnek tartja, főleg azért, mert ezzel egy rendkívül hatékony ellensúly jönne létre az dollárral szemben.

„Egy közös pénznem létrehozása, amelyet fizetésre tudnánk használni az egymás közötti kereskedelemben, megkönnyítené a pénzügyi elszámolást, és nagymértékben csökkentené az országaink sebezhetőségét a kereskedelmi ügyletek során.”

Olvastad már? A Binance kilátástalan jövő elé néz az Egyesült Államokban

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

PEPE (PEPE) technikai elemzés 12.06.

Prémium PEPE A PEPE, az egyik legnépszerűbb mém coin, egy hete emelkedő tendenciát mutat. A Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) kistestvére kitört a hosszú távú ellenállási...

Még el sem indult a BlackRock Bitcoin ETF, de valaki már bevásárolt belőle

Valaki 100 ezer dollárért vásárolt Bitcoin ETF-et a BlackRock-tól, pedig még nem került nyilvánosságra, hogy a Tőzsdefelügyelet engedélyezte volna a befektetési óriás számára az alap...

Az ING elemzői úgy vélik, fordulat jöhet a Fed kamatpolitikájában

A pénzintézet elemzői szerint a Federal Reserve változtathat a jelenlegi kamatpolitikáján, hiszen az amerikai gazdasági mutatók optimista képet vetítenek előre, tehát nagy enyhülés közeledhet, jelentős...

Mutatjuk, hogy miért lehetesz a WSM-mel a 2024-es bikafutam egyik legnagyobb nyertese

Vendégbejegyzés Nagy a nyüzsgés a Wall Street Memes ($WSM) háza táján. Az ökoszisztéma láthatóan továbbra is növekedik, és az új, kripto alapokkal rendelkező Wall Street Memes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!