A BitMex tőkeáttételes kereskedése lehet az oka a bitcoin ingadozásának

-

Hétvégén a kriptovaluták piaca viszonylag csendes, nincsenek jelentős áringadozások vagy hírek. Ha azonban olyan hirtelen eseményekre kerül sor, amelyek befolyásolják a BTC-t, akkor az árak általában alacsony likviditás miatt vadul ingadoznak a különböző tőzsdék között.

A tőkeáttételes kereskedést támogató kriptovaluta-platform, a BitMex néhány felhasználója – egyben hosszú pozíciók tulajdonosa – több mint 50 millió dollárt számolt fel a hétvégén. Következésképpen a bitcoin ára lecsökkent, elérve a 9 252 dolláros mélypontot.

Érdekes ugyan, hogy rövid időn belül az ár visszaugrott nagyjából 9 643 dollárra. A bitcoin (BTC) azonban a dömping utáni nyereség mellett sem éri el a heti legmagasabb értékét, a 10 561 dollárt.

A bitcoinnal a nagy tőkeáttétel miatt voltak problémák

Mivel a kriptovaluta-platform lehetővé tette a x20-as tőkeáttételű kereskedelmet, az így létrejövő likviditás lépcsőzetes lett, mivel a hosszú pozíciókat percek alatt lezárták.

A kriptográfia szakértői, mint pl. Max Keiser, megjegyezték, hogy a bitcoin árcsökkenése nem pusztán véletlen volt.

Keiser egy tweetben így vélekedett:

 „A Bitcoin rossz helyzetbe került, miközben a BitMex magas tőkeáttételű pozíciókat zár le. Amikor Hayes-szel (a BitMex vezérigazgatójával) készítettem interjút, azt mondta, hogy az átlagos tőkeáttétel (egy 0-100 skálán) 20. Elkülönítve ezt a számot, a legfrissebb kiáramlási adatokat hozzáadva kapunk egy ideiglenes BTC árat, 8 800-9 300 dollár értékben.”

Aggódó megfigyelők a közösségi médiák platformjain fejezték ki véleményüket arról, mi történt.

Néhányan óvatosak voltak, mondván, hogy függetlenül a kereskedelmi helyzettől, a „ház mindig nyer”.

Mások azonban a tőkeáttételes kereskedést olyan pókerrel is összehasonlították, ahol a kaszinó szinte mindig nyeri a játékot.

A Reddit egy felhasználója, ethfiend2064, így panaszkodott:

 „Szóval ez a short eladók kartell-stratégiájának új szintje? Találtak egy új módszert, amellyel nemcsak a hosszú pozíciókból kereshetnek pénzt, ha hirtelen összeomlik a piac, hanem még többet keresnek a shortolásból azáltal, hogy ezután azonnal fel is lendítik a piacot? Azta. Csak képzeljétek el, meddig tudják ezt folytatni, ha csak ők keresnek pénzt a piacon.”

Néhányan megkérdőjelezték a bitcoin iránti hűségüket is: „Egy évtized elmúlt és a bitcoint még mindig centes részvényként manipulálják?”.

Szerencsére néhány bitcoinrajongó úgy ítélte meg, hogy ez a veszteség jó hatással lehet azokra, akik szerencsejátékokat játszanak és gyorsan szeretnének pénzt keresni.

A felszámolásnak leckének kell lennie számukra, hogy „leálljanak a szerencsejátékokkal”.

A BitMex és a bitcoin kapcsolata

Sajnos ez nem az első alkalom, hogy a BitMex eseményei befolyásolták a bitcoin árait.

Például augusztus 22-én a bitcoin ára 300 dollárral emelkedett, és egybeesett a BitMex által tervezett karbantartással, amelyre ugyanazon a napon a koordinált világidő szerint 01:00 és 02:00 között került sor.

Mivel a karbantartás a vártnál hosszabb időt vett igénybe, egy ügyfél azt mondta, hogy a BTC ingadozó árainak figyelembe vételével a szolgáltatás csak kárt okozott.

Egy érintett kereskedő, Ascend Apex ezt tweetelte:

 „Ez elfogadhatatlan. Hagytátok, hogy az összes SL megrendelést felszámolják. Azt állítottátok, hogy DDoS-támadás történt, így az emberek nem tudtak bejelentkezni a rendelések lemondásához, de ennek ellenére is folytattátok a kereskedést, és hagytátok, hogy mindenki csődbe menjen. Konkrétan kiraboltátok az ügyfeleiteket.”

Májusban a hosszú, 225 millió dolláros felszámolások eredményeként a bitcoin 6 380 dollárra süllyedt.

Az eladást követően az érme piaci kapitalizációja 10 milliárd dollárral esett vissza.

Olvastad már? Hamarosan „feleződik” a Litecoin: Ezt érdemes tudni róla

Aztán ismét június végén 500 millió dollár értékű bitcoin shortolást kevesebb, mint 24 órán belül felszámoltak. Az árak így a javulás előtt váratlanul 14 000 dollárra emelkedtek.

Forrás: ethereumworldnews.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A szakértők szerint a legjobb altcoinok készen állnak a rövid távú nyereségre

Vendégbejegyzés A kriptopiac a fellendülés erős jeleit mutatja, felkeltve a tapasztalt befektetők és az újonnan érkezők figyelmét egyaránt. A bikás tendenciával a láthatáron a reflektorfény a kiválasztott...

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!