A központi bankok segíthetik a pénz decentralizációját

-

A központi bankok segíthetik a pénz decentralizációját.

Az hogy a bitcoin vagy imitátorai végső soron globálisan előfordulnak-e, jó kérdés mivel már sikeresen teljesítettek: az embereket arra kényszerítették, hogy átgondolják kapcsolataikat a pénzzel és a bankokkal kapcsolatban.

A svájci „szuverén pénz” népszavazás múlt hétvégéjén a cryptovaluták nem vettek részt a szavazólapon, amikor a frakcionált tartalékképzési banki tevékenységet és a svájci nemzeti banknak egyetlen pénzteremtő hatóságot állítottak ki.

Úgy vélem, a cryptovaluta, mint alternatíva nagy jelenléte végül arra kényszeríti a gazdaságokat, hogy világszerte elkerüljék a bankok pénzét, mégis a változás közvetlen szerzői nem lesznek olyan aktív támogatók

A „nép pénze” felé történő átmenet első szakaszát a központi bankok maguk végzik, igyekeznek és versenyeznek, hogy továbbra is fontosak legyenek a válság utáni, a poszt-bizalom, a digitálisan összekapcsolt globális gazdaságban.

Ez csalódást okozhat azoknak a „cypherpunk-álomban élőknek”, akik a bitcoint szeretik. De a jó hír azok számára, akik teljesen független pénzt akarnak a kormányoktól, az, hogy amikor a devizák digitálissá válnak –akkor már élvezhetik a programozható pénz összes „harangját és sípját” -, akkor elősegítik egymás közötti intenzívebb globális versenyt.

Ha az intelligens szerződések (crypto alapú) kezelik az árfolyam-ingadozást,akkor például a nemzetközi kereskedelemben részt vevő emberek és vállalkozások, nem kell kizárólag a dollárra támaszkodniuk, mint a határokon átnyúló pénznemére.

Ez a versenyképesebb környezet végül megnyitja a nem kormányzati digitális pénzek terét mint pl bitcoin.

A CBDC elleni küzdelem

Szerencsére a központi bank által kibocsátott digitális valuta, vagy a CBDC hivatalos felismerése lassan mérséklődött.

A Bank of England, amely három évvel ezelőtti kutatása alapján, Mark Carney kormányzó nemrégiben figyelmeztetett a pénzügyi instabilitásra, ha intézménye közvetlenül a digitális pénztárcákhoz közvetítené a rendes polgárokat – ez egy olyan változás, amely valójában mindenki számára biztosítaná a ugyanaz a jogot, mint a szabályozott kereskedelmi bankok tartalékai a jegybank rendszerben.

A Bank of International Settlements – egyfajta nemzetközi klub a központi bankok számára – aki szintén visszhangozta Carney aggályait.

Ez a küzdelem és várakozás, ami azt sugallja, hogy a központi bankok a bürokráciáiban működő bankfelügyeleti csoportok a CBDC felett folytatott belső vitáikban visszanyerték a technológusokat és az innovátorokat, jól megalapozott várakozásból fakad: a bankok cselekedni fognak!

Miért tartsd pénzedet a kockázatnak kitett intézményekben, amelyek közel nulla hozamot fizetnek, továbbá a bankok kereskednek vele miközben eddig semmi gond nem volt a digitális pénztárcákkal?

A bankok a probléma!

Az egyetlen ok arra, hogy elősegítsék a digitális pénzpiacokat, pontosan a bankok megkerülése és az erre vonatkozó törekvés.

A bankok a probléma, függetlenül attól, hogy a devizát decentralizálták-e vagy sem.

A technikai, szociális és szabályozási infrastruktúra, amin működnek, évtizedek óta feleslegessé vált.

A bankok központosított, nem interoperábilis adatbázisokat tartanak fenn elavult, kopott COBOL alapokon.

Számos közvetítőre és transzferpontra támaszkodnak a fizetések feldolgozására, mindegyikük a sajátját kezeli egyébként, de ezeket össze kell egyeztetni egymással és időigényes csalásmegelőző mechanizmusokkal.

Mindezek a nem hatékony rendszerek, amelyeket a bizalom problémájának megoldására hoztak létre, csupán növelik a költségeket a rendszerben.

„Miért, digitális korban, miért nem tudunk pénzt mozgatni 24/7-ben? Mivel rossz központok vannak, és a rossz a middleware a meglévő pénzügyi infrastruktúrához” – mondja Charles Cascarilla, a Paxos vezérigazgatója, a pénzügyi rendszer infrastruktúráról.

Ráadásul ott van a hatalmas politikai kockázat, amely a bankok fizetési rendszerünkbe való bevonásával jár

Az az ok, amiért szükségesnek tartották, hogy a kormányok 2008-ban több milliárd dollárnyi dollárt bocsássanak a világ bankjaira, Az az, hogyha nem így tették volna akkor káoszba fulladtak volna a rendkívül összetett fizetési rendszereink. A globális gazdaságnak szívmegállás lett volna.

Sok központi bankár, akik még mindig izgatottak a válság következtében, tudják, hogy ez probléma.

Sokan látnak valódi előnyöket a bankok kifizetésekből való eltávolításában, és felismerik, hogy a digitális pénznemek segíthetnek az egész rendszerszintű kifizetésben.

A kérdés az, hogyan juthatunk el a célhoz, káosz nélkül.

A válasz : Fokozatos megoldások

Egy megoldás például: a fokozatos megközelítés az idő múlásával. A CBDC-t nem mindenki számára biztosítanak előre; kezdetnek a nagy nem banki pénzügyi intézményeknek aztán, kövesse ezt a nagyvállalati osztályt, majd a kisebb vállalkozások, és a végén az állampolgárok számára mint utolsó lépés.

Egy másik megoldás: egy egyedi, központi bank által meghatározott CBDC kamatláb bevezetése.

Ez kiegészítené a pénzeszközök kezelésére szolgáló központi bank eszköztárat, amely jelenleg a bankok tartalékaira szabott kötvénykulcs és a kétoldalú piacon a bankokkal szembeni állampapír-vételi és eladási módok kombinációjára vonatkozik.

Egy különálló CBDC-kamatláb lehetővé tenné a bankok és a digitális pénztárcák közötti pénzáramlás kalibrálását, potenciálisan egy hosszú távú tervben, hogy fokozatosan eltolja az elsőtől az utóbbit a rendszer túlzott megszakítása és megbontása nélkül.

Ahogyan Sheila Bair, a Szövetségi Betétbiztosítási Részvénytársaság egykori elnöke a közelmúltban elmondta, ez az új kamateszköz növelheti a monetáris politikát, hiszen a központi bankok a gazdaság serkentésére használhatják.

Azáltal, hogy közvetlenül befolyásolja az állampapír-állomány növekedési ütemét, a megtakarítások és a ráfordítások ösztönzése közvetlenül megvalósítható.

Ennek ellenére nem látom a fejlett világ központi bankjait, hogy ezt tennék. A kereskedelmi bankokkal fennálló kapcsolataik túlságosan szorosak. És most, legalábbis, sokan ebben a rendszerben még egy olyan monetáris rendszert is el tudnak képzelni, amely nem sok változást nem hozna

De más a helyzet a fejlődő világ központi bankjainál. Túl sokáig az országok monetáris politikáját nem lehet egyesikon tartani továbbá, a Federal Reserve irányította rendszer sem fenntartható.

Ha a Fed lecsökkenti az arányokat(kamat is ideértve), külföldi, „inflációs pénz” árad a bankközpontú pénzügyi rendszerekben; ha emelkedik, akkor deflációs kockázatokkal szembesülnek.

Elméletileg a digitális pénznem lehetővé tenné számukra, hogy ellensúlyozzák ezeket az erőket és hatásokat.

Nos, természetesen mindenki tévedhet. De ez az új eszköz a profitalapú kormányok számára, hogy új köntösben kezeljék polgáraik pénzét, nem tűnik kívánatosnak.

A bizonyításért nem kell messzebbre nézni mint Venezuela, ahol új, központilag ellenőrzött digitális pénznem már létezik.

De mégis ez lehet az, ami végső soron a bitcoinnak vagy más életképes altcointnak ad lehetőséget a kiterjedésre, különösen, mivel a 2. rétegű megoldások nem állnak stabil lábon a skálázhatóság és a likviditás terén.

A központi bankok nem tudják visszahelyezni a cryptocurrency jelenséget az üvegbe.

Függetlenül attól, hogy átveszik-e a világot, vagy sem, a piac ereje egy nyitottabb valutaválasztási rendszerben azt jelenti, hogy a kriptovaluták remélhetőleg létfontosságú szerepet tudnak játszani abban, hogy ki kényszerítik ezeket a politizált, központosított intézményeket, hogy jobban kezeljék az emberek pénzét.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Forrás: Coindesk

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedik ma a Shiba Inu (SHIB) árfolyama?

A Shiba Inu a hét folyamán jelentős fejlődéssel visszaszerezte a 0,00002501 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában a Shiba Inu piaci értéke elérte a 0,00002501...

Felejtsük el a munkánkat: Ez az öt altcoin 2025-re egy jachtot fog érni Neked

Vendégbejegyzés A folyamatosan változó monetáris világban öt alternatív altcoin kivételes ígéretet mutat arra, hogy 2025-re jelentős pénzügyi nyereségre tehet szert. A 2024-es bikafutás teljes lendületében ezek a...

A Ripple vezérigazgatója továbbra is támogatja az Ethereumot

Mivel a SEC vizsgálja, hogy bizonyos ETH tranzakciók értékpapírnak minősülnek-e, a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse egy Michael Arringtonnak adott interjúban támogatta az Ethereumot, hogy nem...

A Bitcoin bálnák egy nap alatt 2,8 milliárd dollár értékű BTC-t zsákmányoltak be

A Bitcoin 60.000 dollár alá történő visszahúzódása „buy the dip" lehetőségnek bizonyult a bálnák számára. A Bitcoin közelmúltbeli piaci korrekciója, amely a világ legnagyobb kriptopénzét az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!