Egy alapkezelőt több mint hét év börtönbüntetésre ítéltek egy Ponzi-rendszer működtetéséért, amellyel 54 millió dollárt csalt ki a befektetőktől.

Stefan He Qint, két kriptopénzfedezeti alap alapítóját több mint hét év börtönbüntetésre ítélték, miután az amerikai hatóságok megállapították, hogy 54 millió dollárt csalt ki a befektetőktől,

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) szeptember 15-i közleménye szerint Valerie Caproni amerikai kerületi bíró 90 hónapos büntetést szabott ki Qinre, amiért 54 millió dollárt csalt ki a befektetőitől.

A 24 éves ausztrál 2017 és 2020 között két kriptopénzbefektetési alapot birtokolt és működtetett – a Virgil Sigma és a VQR alapokat, amelyek közül az utóbbit 2020 februárjában alapították.

Annak ellenére, hogy a Virgil Sigma azt állította, hogy az ügyfelek vagyonát kriptopénz-arbitrázs stratégiákba fekteti, a DoJ megállapította, hogy Qin 2017 óta sikkasztott befektetői tőkét az alapból személyes kiadásokra, többek között élelmiszerre, albérletre és magánbefektetésekre.

Annak érdekében, hogy ne keltsen gyanút a befektetői körében, Qin hamis számlakivonatokat és hamis adóügyi dokumentumokat készített, azt állítva, hogy a cég 2016 augusztusától kezdve minden egyes hónapban nyereséges volt, kivéve 2017 márciusát.

Miután rendszeresen hazudott az ügyfeleinek a „befektetési tőkéjük értékét, helyét és állapotát” illetően – a Sigma 90 millió dolláros vagyonra hivatkozott annak ellenére, hogy Qin „szinte az összes befektetői tőkét eloszlatta” –, Qin arra törekedett, hogy a VQR-től eszközöket lopjon el, hogy a Sigma befektetőinek visszavásárlási kéréseit kifizesse.

2020 decemberében Qin utasította a VQR vezető kereskedőjét, hogy számolja fel az alap összes pozícióját, és utalja át a pénzeszközöket az ausztrálnak.

Annak ellenére, hogy a vezető kereskedő figyelmeztette, hogy a lépés veszteséget okozna a VQR befektetőinek, a VQR pozícióit felszámolta, és a pénzeszközöket Qinnek továbbította.

2021. február 4-én Qin bűnösnek vallotta magát egyrendbeli értékpapírcsalás vádjában. A DoJ legutóbbi közleményében Audrey Strauss amerikai ügyész azt mondta:

„Qin arcátlan és széleskörű tervével több mint 54 millió dollárt hagyott veszni ostromlott befektetői számára, és most a megfelelő hosszúságú, több mint hét év szövetségi börtönbüntetést kapta”.

Qint arra is kötelezték, hogy több mint 54 millió dollárt térítsen vissza, és három év felügyelt szabadlábra helyezésre ítélték.

Olvastad már? A Google NFT vállalkozással társul

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!