Hal Finney volt a Bitcoin hálózaton végzett első tranzakció címzettje, így ellenőrizték, hogy a blokklánc tényleg működik-e a valóságban is, nem csak papíron.

Tizenkét éve, január 12-én küldték el az első coinokat a hálózaton. A máig ismeretlen alkotó, Satoshi Nakamoto utalt át 10 BTC-t a számítógépguru Hal Finney részére.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Ezzel a tranzakcióval ellenőrizték, hogy az addig csak papíron, elméletben működő hálózat ténylegesen tud pénzrendszerként működni, a valóságban is képes az elszámolásra.

Ekkor pedig még csak egy hét telt el azóta, hogy Satoshi elindította a Bitcoin hálózatát a saját gépein.

Finney akkorian már ismert volt a számítástechnikai tudományok berkein belül. Mielőtt 2014-ben megtámadta egy ritka betegség, fejlett kriptográfiai rendszereken dolgozott, és ő volt a második ember, aki csatlakozott a Bitcoin hálózatához.

Néhányan egyenesen úgy gondolják, hogy ő maga volt Satoshi. Ez a nézet a mai napig rendszeresen felmerül.

Finney a Bitcointalk fórumon jelentette be az eseményt 2009-ben.

„Kibányásztam a 70-valahányadik blokkot, és én voltam a címzettje az első bitcoin tranzakciónak, Satoshi küldött nekem próbaként 10 BTC-t.”

Ez a 10 bitcoin akkoriban szó szerint értéktelen volt, mai áron viszont több, mint 350 ezer dollárt jelent.

Finney volt az első, aki árfolyamjóslatot is tett, hogy a BTC meddig emelkedhet, és hogyan. Egy levélben, amelyet Nakamotonak írt szintén 2009-ben, kifejtette, hogy a világ háztartásainak az akkori összvagyona, és a BTC 21 milliós készletének az aránya coinonként 10 millió dolláros árfolyamot jelenthet. Persze ehhez az kell, hogy minden pénzt bitcoinban legyen tartva.

Ha pedig ez még nem lenne elég, egy másik elsőség is fűződik a nevéhez, a Twitteren ő említette meg elsőként a bitcoint.

Egyszerűen csak annyit mondott, hogy „Elkezdtem futtatni a Bitcoint”, most, 12 évvel később pedig a hálózat még mindig működik.

Olvastad már? A Cardano adájában látja a legnagyobb potenciált egy népszerű kriptokereskedő

Forrás: decrypt.co

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂