A második rétegűként definiált projektek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, mivel tehermentesítik a fő hálózatot.

Az Ethereum ökoszisztémáját monitorozó L2Beat projekt kimutatása szerint pedig mostanra átlépte az ezeken lekötött tőke az 1 milliárd dolláros összértéket. A listát a dYdx tőzsde vezeti, 285,6 millió dollárral.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezek a dappok lehetővé teszik, hogy a hálózati terhelést csökkenteni lehessen, ráadásul ez több különböző megoldással is elérhető.

Az úgynevezett roll-up módszer kötegekbe rendezi a tranzakciókat, és csak bizonyos limit elérése után rögzíti a főláncra, mint egyetlen összesítő-tranzakciót. Ilyen például az Optimistic, Plasma, Validium és a ZK-Rollups is.

Más-más úton haladnak, de ugyanazt csinálják, hitelesítik a tranzakciókat. A top10 második rétegű megoldásból öt így működik, és az összesített lekötésük eléri az 547,56 milliót.

A lefőbb különbség ezek között annyi, hogy hogyan tárolják a feldolgozott adatokat, és, hogy az érvényességet keresik a blokkgenerálás során, vagy az érvénytelenséget.

Egy skálázási megoldást viszont nem listáz az L2Beat, nincsen fent rajta a Polygon.

Az oldal fenntartói szerint a Polygon jobbára egy Ethereum-másolatként működő proof of stake oldallánc.

Szerintük viszont csak az számít valódi második rétegnek, amely projekt a főlánc biztonsági szintjét használja, így a javak biztonsága nem a másik lánc validátorainak az őszinteségén múlik.

A skálázás jövője

Az Ethereum éppen folyamatban van az ETH2.0-re való áttérésben, amely a proof of stake konszenzust fogja használni.

Emellett pedig egy új skálázási megoldást, a shardingot. A sharding szétbontja az adatcsomagokat kisebb részekre, és több különböző úton továbbítja azokat.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Ezzel egyidőben viszont továbbra is van mód a roll-up megoldások használatára, így az Ethereum akár tényleg elérheti a másodpercenkénti 100000 tranzakciós feldolgozó-képességet.

Olvastad már? A kriptopénz valóban segíthet az embereken?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!