A thaiföldi szabályozók úgy döntöttek, hogy korlátozzák a kriptovaluták fizetőeszközként való használatát.

A hatóságok úgy vélik, hogy az ország jelenlegi fizetési rendszere hatékony, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a kriptók csak kockázatot jelentenének a pénzügyi rendszerre, a gazdaságra, az emberekre és a vállalkozásokra nézve.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A thaiföldi SEC rendeletet bocsát ki a digitális eszközök fizetésre való felhasználásának korlátozására.

A thaiföldi pénzügyi szabályozók különböző pénzügyi és gazdasági veszélyekre hivatkozva lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a kriptovaluták használatát áruk és szolgáltatások kifizetésében.

Szerdán az ország értékpapír- és tőzsdefelügyelete (SEC) olyan szabályokat jelentett be, amelyek célja, hogy a digitális eszközök üzemeltetőit visszatartsák az ilyen szolgáltatások nyújtásától és támogatásától.

A lépés a Bank of Thailanddal (BOT) a digitális eszközök előnyeiről és kockázatairól folytatott megbeszéléseket követően történt, amelyek során a két intézmény elismerte, hogy olyan szabályozást kell elfogadni, amely megőrzi az ország pénzügyi rendszerének és gazdaságának stabilitását, és megelőzi a polgárokat és a vállalatokat fenyegető kockázatokat.

Az áringadozás, a személyes adatok kiszivárgása és a pénzmosás is szerepeltek e kockázatok között.

A thaiföldi SEC a jövőben szigorúan felügyelni fogja az ágazat szolgáltatóit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem kínálnak-e digitális eszközöket fizetési módként.

Ugyanakkor az új szabályozásnak nem célja, hogy megakadályozza a kriptokereskedelmet és -befektetést. A szabályozóhatóság kifejtette:

„A digitális eszközökkel foglalkozó mindenféle üzleti szereplő nem nyújthat olyan szolgáltatásokat, illetve nem járhat el olyan módon, amely áruk és szolgáltatások digitális eszközökkel történő fizetésére ösztönöz vagy azt elősegíti, például nem hirdetheti, nem kérheti vagy nem mutathatja magát elérhetőnek, hogy árukért vagy szolgáltatásokért fizetni lehessen a kereskedők számára.”

A vállalatok nem vezethetnek be kriptofizetéseket elősegítő rendszereket és eszközöket, illetve nem nyithatnak tárcákat e célból – részletezte a bizottság.

Ha egy kriptoplatform megállapítja, hogy ügyfelei kereskedelmi számlákat használnak fizetésre, értesítenie kell az ügyfeleket a visszaélésről, és szükség esetén további intézkedéseket kell tenniük, beleértve a szolgáltatások ideiglenes felfüggesztését vagy megszüntetését.

Az újonnan elfogadott szabályok 2022. április 1-jén lépnek hatályba – közölte az SEC.

A bevezetett korlátozások által érintett szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak 30 napjuk lesz arra, hogy megfeleljenek a szabályozásnak – jegyezte meg közleményében a testület.

Az SEC és a BOT januárban hozta nyilvánosságra a kriptofizetések szabályozására vonatkozó tervét.

A szabályozási frissítésre annak ellenére kerül sor, hogy korábban már próbálták megkönnyíteni az ilyen fizetéseket Thaiföldön, amely népszerű turisztikai célpontnak számít a külföldiek számára.

A turisztikai ágazat például nemrégiben tárgyalásokat folytatott a központi bankkal, hogy alternatív fizetési módokat találjanak, beleértve a kriptót is, az orosz látogatók számára, akiknek országát szankciók alá helyezték az ukrajnai invázió miatt.

Olvastad már? Illegális bányászfarmot kapcsolt le a kazah rendőrség egy vasútállomáson

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!