Ismét új csúcshoz közelít a Bitcoin ATM-ek száma

-

2024-ben eddig több, mint 2,500 kriptopénz ATM-et telepítettek, Így lehet, hogy év végére kiegyenlítjük a tavalyi visszaesést, és akár új rekord is születhet. 2023-ban 2861 gépet szereltek le.

Hullámokban növekszik a szektor

A világon összesen beüzemelt kriptopénz ATM-ek száma az elmúlt 12 hónapban 17,8%-kal emelkedett, elérve a 38,279 darabot, ezzel közelítve a 2022 decemberében felállított 39,541-es rekordhoz.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


2024-ben eddig, az év felét elérve összesen 2,564 új kriptopénz ATM-et telepítettek, ami pozitívabb trendet jelez a 2023-as év leállásaihoz képest, amikor 2,861 gépet szereltek le a Coin ATM Radar adatai szerint.

bitcoin
A kriptovaluta ATM-ek száma világszerte. Forrás: Coin ATM Radar

Az ATM-ek száma minden egyes hónapban nőtt 2023 júliusa és 2024 májusa között.

A májusról júniusra történő telepítések száma ugyan kismértékben visszaesett, 115-tel csökkent, de júniusban erős visszapattanást tapasztalhattunk, 377 darab újonnan beüzemelt géppel.

A vezető kriptopénz ATM üzemeltető vállalkozások közé tartozik a Bitcoin Depot 7,543 géppel, a Coinflip 5,057 géppel és az Athena Bitcoin 2,756 géppel.

A világ legnagyobb kriptovaluta ATM-üzemeltetőinek összefoglalói. Forrás: Coin ATM Radar

A Bitcoin messze a legnépszerűbb kriptopénz, amivel az ATM-eket használják, de a Bitcoin Cash, az Ether és a Litecoin is jelentős szerepet játszanak.

Az USA és Kanada vezeti a mezőnyt

A világ kriptopénz ATM-jeinek több mint 82%-a az Egyesült Államokban található, míg Kanada a második helyen áll 7,7%-kal.

Ausztráliában robbanásszerű növekedés tapasztalható, az elmúlt két évben közel 17-szeresére nőtt az ATM-ek száma, elérve az 1,107 darabot.

Jelenlegi ütemében Ausztrália hamarosan túlszárnyalhatja Európát is, ahol 1,584 ATM található.

További jelentős ATM-telepítésekkel rendelkező országok közé tartozik Spanyolország (313 új készülékkel), Lengyelország (279), El Salvador (215), Németország (177) és Hongkong (169). Románia, Grúzia, Svájc, Ausztria és Új-Zéland is jól szerepel, ezekben az országokban szintén több, mint 100 ATM-et üzemeltetnek.

Magyarországon 64 működő gépről tudunk, ennek pedig több, mint a fele Budapesten található.

Az országok felében még mindig nincs ATM

A 193, az ENSZ által elismert ország közül 72-ben működik Bitcoin ATM. 2022 decembere és 2023 júliusa között az ATM-telepítések jelentős mértékű csökkenést mutattak, elérve a 32,764-es 18 hónapos mélypontot.

A Coin ATM Radar adatai szerint a kriptopénz ATM-gyártó BitAccess különösen nagymértékben hozzájárult ehhez a visszaeséshez, mivel 26%-kal kevesebb készüléket üzemeltek be ebben az időszakban, 9,160-ról 6,774-re csökkent a gépeik száma 2024 januárjáig.

Azóta azonban a cég ismét növelni kezdte a telepítési ütemét.

Olvastad már? Lépjünk túl az XRP-n és az ADA-n! Itt van, miért a CYBRO uralja a kriptopiacot

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Évente 1000 csúcsszakember kiképzésére készül a nigériai kormány

A nigériai kormány éves képzési programot indított 1000 állampolgár számára a mesterséges intelligencia és a blokklánc területén, hogy Nigériát a globális gazdaságok elé helyezze, és...

A Bitcoin kiskereskedelmi érdeklődés csökken: A következő a sorban az Ethereum érmék a tőkeáramlásért?

Vendégbejegyzés A hétköznapi befektetők érdeklődése a Bitcoin iránt csökken. Ez az elmozdulás az Ethereum és alternatív tokenjei felé irányuló tőkeáramlást jelenthet. Az olvasók felfedezhetik, hogy mely digitális...

A legfőbb okok amiért az XRP ár jelentős emelkedést tapasztalhat

A kriptopiac megosztott a Ripple vs. SEC ügyben, és vegyes a véleményük a július 31-ig történő lehetséges megegyezésről vagy megoldásról. A spekulációkat tovább fűszerezve Zach Rector...

Bitcoinért kínál európai uniós állampolgárságot egy kriptoalap

Egy új alap elérhetővé tette a Bitcoin-tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a portugál aranyvízum-programon keresztül európai uniós polgárrá váljanak. Alessandro Palombo, az Unbound Fund társalapítója...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!