Egy exkluzív interjút készített a Cointelegraph a 25 millió dolláros StableMagnet rug pull csalásért felelős defi-csalók csoportjának felkutatásáról.

A digitális pénzügyek világában, ahol a rabláshoz választott fegyver a számítógép, nem pedig a félautomata lőfegyver, a világ minden tájáról érkező csalók és csalók felkutatása szinte lehetetlen feladat a központosított rendőri erők számára.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Cointelegraph-nak adott interjújában azonban egy névtelen cybernyomozó osztotta meg betekintését abba, hogyan sikerült felkutatnia a 25 millió dolláros StableMagnet rug pullért (szőnyegkihúzásos csalás) felelős decentralizált pénzügyi csalók egy csoportját, egyeztetni a rendőrhatóságokkal, és végül visszaadni az ellopott pénzt a befektetőknek.

A StableMagnet platform azzal az ürüggyel csábította az óvatlan befektetőket, hogy magas hozamot ígért stablecoinbetétek ellenében. A StableMagnet egy tipikus szőnyegkihúzás során aztán lelépett a több mint 1000 felhasználó által befektetett 25 millió dollárral.

Közvetlenül a rug pull előtt a (nyilvánvaló okokból névtelen) cybernyomozó megvizsgálta a kódot, hogy megbizonyosodjon a projekt legitimitásáról, mielőtt maga is befektetett volna.

Amiről azonban lemaradt, az az volt, hogy a Twitteren számos üzenet figyelmeztette őt a rendszer lehetséges kihasználtságára és sebezhetőségére.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Az nyomozó – egy aktív etikus hacker – kezébe vette a dolgot, és elindult, hogy felkutassa a csalókat, és igazságot szolgáltasson a befektetőknek.

A Cointelegraph-nak elmondta:

„Egyszerűen úgy éreztem, hogy ez az egyetlen lehetőség az életemben – hogy nagyon jelentős hatást gyakoroljak egy olyan helyzetben, ahol a legtöbb embernek nincs ideje és kedve ilyesmire.”

A GitHub-fiók felkutatásától kezdve a csalók összes családtagjának azonosításáig a közösségimédia-fiókokon keresztül a nyomozó egy hongkongi kínai helyiekből álló csoportra bukkant.

Végül a névtelen polgárőr lenyomozta, hogy a csalók egy manchesteri kínai negyedbe utaztak – ez egy átmeneti lépés volt, amíg a felhajtás elül:

„Nem akartam, hogy börtönbe kerüljenek. Nem szeretem, ha a központosított erők minél jobban belépnek a decentralizált világba.”

Saját kezébe vette az ügyet, és lefoglalt egy egyirányú repülőjegyet Manchesterbe, miközben kapcsolatba lépett a helyi rendőrhatóságokkal, hivatkozva a szűkös időkeretre, mielőtt a csalók átköltöznek egy másik helyszínre.

Az nyomozó meglepetésére a Greater Manchester-i rendőrség gyorsan reagált, és letartóztatott néhányat a csalók közül.

Meglettek a bizonyítékok is

A rendőrök egyetlen USB-eszköz különböző darabjait foglalták le a csalóktól, amely nagyjából 9 millió dollárt tartalmazott:

„Miután ez megtörtént, hihető volt a projekt többi embere (a csalók) számára, hogy én nem kamuzok azzal, hogy megtalálom őket, és tudom, hol vannak.”

A letartóztatások után a StableMagnet többi tagja együttműködött a cybernyomozóval, és visszaadta a zsákmány nagy részét.

A fejlemény óta az ő üzenete hangosan és tisztán hallható: „nem jó ötlet az átverés, legalábbis nem a Binance Smart Chainen keresztül”.

Január 23-án számos népszerű kripto-YouTuber fiókot törtek fel, és jogosulatlan videókat tettek közzé, amelyekben olyan szöveggel biztatták a nézőket, hogy küldjenek pénzt egy ismeretlen (hacker) pénztárcába.

Michael Gu YouTuber a Cointelegraph-nak elmondta, hogy a Boxmining nevű YouTube-csatornája az engedélye nélkül tett közzé egy videót. „Szerencsére két perccel azután, hogy a videó élőben ment, elkaptuk, és sikerült törölnünk” – mondta.

Olvastad már? BTC, ETH technikai elemzés – csendes növekedést produkálnak a kriptók

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!