A bitcoin kereskedői egy kiemelkedő bikafutamra számítanak, mindeközben Donald Trump az elkövetkezendő elnökválasztást szeretné megnyerni. Mindkét cél eléréséhez azonban ugyanaz a tényező szükséges – rengeteg pénz.

Legalábbis Charles Edwards így fogalmazott egy keddi tweetjében. A Capriol Investments kriptókkal foglalkozó befektetési vállalat társalapítója úgy gondolja, a bitcoin segítséget nyújthat Trumpnak, miközben elkeseredett próbálkozásaival próbálja megnyerni a novemberi elnökválasztást.

Edwards megjegyezte, hogy az Egyesült Államok tőzsdéjének teljesítménye Trump sikerét tükrözi.

A jelenlegi elnök úgy véli, lenyűgözheti a szavazókat a Wall Street hangulatának magasan tartásával. Ahhoz azonban, hogy ezt elérje, továbbra is rengeteg pénzt kell biztosítania a gazdaság növekedéséhez.

A mennyiségi enyhítés és a bitcoin kapcsolata

A mennyiségi enyhítés („quantitative easing”) és a bitcoin szoros kapcsolatban állnak. A Federal Reserve úgy döntött, az állam által kibocsátott és jelzálogfedezetű értékpapírok megvásárlásával 2,6 billió dollárt pumpál az Egyesült Államok gazdaságába – ez a segítség lehetővé tette a kriptovaluta számára, hogy felépüljön összes veszteségéből.

A BTC ára korábban körülbelül 60%-kal zuhant, melyért a világjárvány okozta globális piaci összeomlás és a készpénz iránti kereslet tehető felelőssé. Miután az ösztönző tényezők befolyásolni kezdték az ország gazdaságát, a BTC/USD páros csaknem 175%-kal nőtt márciusi mélypontjához képest.

Ez azt bizonyította, hogy ha a gazdaság rendelkezik a megfelelő készpénzlikviditással, akkor az csökkenti a bitcoinpiacon jelenlévő eladási nyomást, legfőként a COVID által előidézett borús gazdasági kilátásokkal szemben.

A pénzügyi támogatások mindeközben segítenek a tőzsde pozitív piaci hangulatának biztosításában, amellyel Trump rendszeresen a saját sikereként büszkélkedik.

Politikai visszhang

Az S&P 500 index 2020 februárja óta hétfőn mutatott először pozitívabb adatokat. Olyan társindexei, mint a Nasdaq Composite vagy a Dow Jones, szintén lenyűgöző sikereket mutattak. A Bitcoin semleges maradt.

Számos elemző azonban úgy nyilatkozott, ezek a növekedések nem tükrözik őszintén az USA gazdaságának állapotát.

Bob Cesca politikai kommentátor egy hétfőn megjelent lapban azt írta, Trump egy mesterségesen létrehozott tőzsdei pumpot használ arra, hogy elterelje az amerikaiak figyelmét az „apokaliptikus” gazdasági kilátásokról.

A következőképpen fejezte ki véleményét:

„A szövetségi költségvetés az éven a rekorddöntő 4 billió dollárt is elérheti. Ez több mint 2,6 billió dollárral haladja meg a 2009-es gazdasági világválság adatait […] Legalább 135.000 amerikai hunyt el, és ez a szám közel sem véges – mind a világjárvány és Trump apokaliptikus reakciója miatt.”

Cesca szerint ez Trump gyenge teljesítményét bizonyítja, illetve azt is hozzátette, minden tőle telhetőt megtesz a tőzsde hangulatának fenntartásáért – ez pedig az egyetlen jó lehetőség.

Edwards kijelentette, hogy a bitcoin valószínűleg továbbra is profitálni fog mindaddig, amíg az elnök befolyásolja a monetáris politikát és az általános alapjövedelmet.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter egyébként a múlt héten azt állította, Trump kormánya július végén szeretné bemutatni a támogatás következő megnyilvánulásait.

Trump 2019-ben még kritizálta a bitcoint. Jelenlegi politikája azonban azt biztosítja, hogy a kriptovaluta 2020 hátralevő részére továbbra is pozitív területen marad.

Olvastad már? A Mastercard kiterjeszti kriptopénz programját a kártyakiadók számára

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂