Kriptopénz

Az ausztrál tőzsdék segítenek a kriptós adózás lepapírozásában

M

Ausztráliában a három legnépszerűbb kriptotőzsde, a Coinjar, a Cointree és a Swyftx partnerségre léptek a Koinly céggel, amely speciális adózási szoftvert fog szállítani nekik.

A tőzsdék így segítséget nyújthatnak a felhasználóiknak az adófizetési kötelezettségük teljesítésében.

Ennek az új kezdeményezésnek a keretein belül így a felhasználók automatikusan megoszthatják a tőzsdei kereskedési adataikat a Koinly rendszerével, így leegyszerűsödik, és részletessé válik a nyereség nyomon követése.

Robin Singh, a Koinly alapítója így nyilatkozott:

„Elég sok segédanyag van, hogy hogyan adózzunk a kriptónk után, de ezt kézzel számolgatni egyszerűen túl bonyolult. Főleg akkor, ha egyszerre több tőzsdén is aktív valaki.”

 

A szabályhozók egyre jobban kutakodnak

Ez az együttműködés nem sokkal azután jött létre, hogy az ausztrál adóhatóság mintegy 350 ezer állampolgárnak, feltételezhetően kriptopénz-tulajdonosoknak küldött levelet még márciusban, amelyben emlékeztették őket a kriptopénzeken elért nyereség adóvonzatára.

A hatóság becslése szerint az ország lakosságának mintegy 4%-a, egy millió fő érintett ebben a kérdésben, ennyien kereskedhetnek náluk.

A sajtó megkeresésére Singh elmondta, több ausztrál tőzsdével is tárgyalásokba kezdtek a márciusi adóhatósági levél után.

„A legutóbbi hónapok során megnőtt az ausztrál ügyfeleink száma, és a legtöbbjük ezeken a tőzsdéken kereskedik. Emellett a tőzsdék maguk is számos megkeresést, kérdést kapnak a felhasználóiktól az adózással kapcsolatban. Az együttműködésünk révén megoldhatóvá válik a leginkább bosszantó része a dolognak, és a kereskedők lényegesen egyszerűbben folytathatják a tevékenységüket, anélkül, hogy hivatalos szankcióktól kellene tartaniuk.”

Az ország kriptokereskedői közül sokan csak a márciusi levélből tudták meg, hogy a kriptó-kriptó közötti váltáson elért nyereség is ugyanúgy adóköteles, mint a kriptó-fiat közötti váltáskor realizált.

 

A hivatal nagy büntetésekre számít

A hatóság tavaly egy adatmegosztási igényt is közölt a helyi tőzsdékkel. Eszerint azoknak az állami ügynökségek rendelkezésére kell bocsátaniuk a felhasználóik adatait.

Ezek segítségével a rendszer össze tudja hasonlítani a tőzsdei számokat az adózók saját bevallásaival, és lehetővé is válik a kriptotulajdonosok azonosítása.

Az esetleges eltérések utáni bírságokból és az utólag befizetett adóból a becslések alapján nagyjából 3 milliárd dollárnyi bevétele származhat az országnak.

Olvastad már? A darknet csalói csaknem 1 millió bitcoint birtokolnak

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂

Friss hírek

Beszállna a Bitcoin-bányászatba a Square

A Square nem elégszik meg a hardveres pénztárca és a decentralizált tőzsde építésével – a Bitcoin bányászatába is beszállhat. (tovább…)

7 óra

61 ezer dollár fölött a bitcoin, de továbbra is aggódunk az ETF-ek miatt

A Bitcoin (BTC) október 16-án ritka nyugalmat tanúsított, mivel a piac továbbra is emésztette az Egyesült Államok első, tőzsdén kereskedett…

9 óra

Cynthia Lummis szenátor szerint a Bitcoin Isten ajándéka

A Bitcoin azért kell, hogy az embereknek legyen megtakarításuk a kormány csődje esetén – mondta Cynthia Lummis szenátor. (tovább…)

12 óra

40 millió dolláros bírság a Tethernek

Az USA egyik tőzsdei hatósága, a CFTC összesen 42,5 millió dolláros bírságot szabott ki a Tetherre és a Bitfinexre az…

18 óra

Szinte nincs kínálat a piacon 59.000 dollár fölött

Az ellenállás vékonyabb, mint valaha, miközben az adatok hagyják a piacot találgatni, hogy mi fog történni, amikor a Bitcoin újra…

1 nap

Milliárdosok támogatják a Bitcoint az arannyal szemben

„Azért van bitcoinom, mert az amerikai kormány és a nyugati félteke minden kormánya most pénzt nyomtat az idők végezetéig” –…

1 nap