Miért érdemes indikátorokat használni egy pozíció nyitásakor és zárásakor? A tőzsdén való kereskedés nem csak arról szól, hogy részvényt/árucikket/bitcoint, és vársz a haszonra.

Fontos, hogy legyen előkészített stratégiád és kereskedési terved. Miért játszanak fontos szerepet az indikátorok a kereskedésben?

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

A válasz egyszerű: megmondják, mikor mit érdemes tenni.

Tekintsük hát át ezeket a jelzéseket, amelyekkel a kriptós cikkekben is oly sokszor találkozhatunk.

RSI – relatív erősségi index

Világszerte ez az egyik legelterjedtebb indikátor. Különféle paraméterekkel arról ad tájékoztatást, mikor érdemes belépni egy kereskedésbe.

Leggyakrabban 14-gyertyás paraméterrel használják. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi 14 gyertya alapján ad jelt, mégpedig úgy, hogy ezen időszak árfolyam-emelkedéseit viszonyítja ezen időszak árfolyam-csökkenéseihez. Két zónája van: „oversold” és „overbought, vagyis túladott és túlvásárolt.

Ha oversold zónában van, az növekedést feltételez, vagyis ilyenkor érdemes bevásárolni. Overbought esetén épp ellenkezőleg, az eladás a megfelelő döntés, esetleg egy shortolás. Az RSI és az árfolyam között divergencia áll fenn.

Ezt azt jelenti, hogy amikor az árfolyamgrafikon emelkedésnek indul, az indikátor értéke csökken. Ebben az esetben beszélünk bearish divergenciáról, vagyis annak a jeléről, hogy ideje eladni vagy bezárni a kereskedést.

MACD – Moving Average Convergence/Divergence

Az MACD egy olyan indikátor, amely néhány egyéb indikátor összetételéből áll. A legalapvetőbb és legelterjedtebb fajtáját a záróárak két exponenciális mozgóátlagának különbségéből számítják ki.

Segítségével meghatározható egy árfolyam változásának ereje, iránya, lendülete vagy a trendek tartóssága.

Akárcsak, ahogy az RSI esetében, ez is az utóbbi pár nap áralakulásából ad lehetséges jelzéseket. Nincsenek egyértelműen meghatározott korlátai az oversold és overbought zónáinak.

Értéke éppen ezért extrém nagyságokat is elérhet.

MA – mozgóátlag

A mozgóátlag szintén az egyik, ha nem a leginkább használt indikátor. Működése egyszerű, az adott időszak átlagárfolyama alapján ad jelzéseket.

Bármilyen paraméterre beállítható. Leggyakrabban a 14, 31, 61 vagy 141 napos mozgóátlagot alkalmazzák. Az MA 14 például az árfolyam elmúlt 14 napjának átlagos értékeit mutatja.

Bollinger bands

Ez az indikátor a piac lendületének erejét mutatja. Magas volatilitás esetén az indikátor értékei is felfúvódnak. Ha a volatilitás mértéke csökken, akkor az indikátor értéke újra az árfolyam irányába közelít.

Trendfordulás után viszonylag egyszerűen állapítható meg a segítségével, hogy mikor érdemes belépni a piacra.

CCI – Comodity Channel index

Nagyon hasonlít az RSI-re, azzal a különbséggel, hogy nincsenek oversold és overbought zónai. Figyelni kell azonban arra, hogy értékei gyakran törnek extrém magasságokba. Ez azt jelenti, hogy sokszor mindenféle esés nélkül tör felfelé.

Olvastad már? Hogy javíts saját pénzügyi helyzeteden?

Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂