Több millió dolláros szőnyeghúzási csalás után nyomoz a kínai rendőrség

-

A csicsoui rendőrség decemberben nyolc embert tartóztatott le különböző tartományokból, és milliós értékű vagyontárgyakat fagyasztott be egy „szőnyeghúzási” csalás kapcsán.
Az új év kezdetével folytatódott a pekingi, kriptopénzek elleni fellépés, mivel a kínai rendőrség közel 6 millió jüan (1 millió dollár) értékű kriptót fagyasztott be, és letartóztatott nyolc embert, akiknek köze volt hozzá.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Nikkei Asia című lapban megjelent jelentés szerint a csicsoui közbiztonsági hivatal egy kripto „szőnyeghúzási” csalást tárt fel, amely 50 millió jüan (7,8 millió dollár) értékű lehetett.
A rendőrség azt követően kezdett nyomozásba, hogy egy befektető tavaly júniusban 590.000 jüan értékű kriptót veszített el.
A nyomozás nyolc, különböző tartományokban élő emberhez vezetett. A rendőrség luxusautókat, villákat és más drága tárgyakat is lefoglalt a vádlottaktól, amelyeket állítólag a csalárd módon szerzett pénzből vásároltak.

A csaló defi-program magas hozam ígéretével csábította a befektetőket. Miután azonban a befektetők befektették a pénzüket, a csalók névtelen pénzalapokból tisztára mosták a pénzt, és leléptek a vagyonnal.
A csicsoui hivatal közölte:

„A rendőrségi munkacsoport által végzett vizsgálat és elemzés után kiderült, hogy ez az eset a virtuális valuta illegális megszerzésének tipikus esete volt a blokklánc-technológia felhasználásával.”

A szőnyeghúzási csalás az egyik leggyakoribb átveréssé vált a decentralizált pénzügyi (defi) térben, mivel viszonylag könnyen kivitelezhető.

A Chainalysis adatai szerint a befektetők 2021-ben több mint 2,8 milliárd dollárt veszítettek a rug pullok miatt.

Mi az a szőnyeghúzási csalás?

Az ilyen típusú átverések gyakran magas hozamokat ígérve csalogatják a befektetőket, és amint a pool elegendő tőkét kap, a csalók az összes pénzzel lelépnek.
A Chainalysis-jelentés szerint:

„A rug pullok a defi-ökoszisztéma go-to átverésévé váltak, amely 2021-ben az összes kriptopénz-átverésből származó bevétel 37%-át teszi ki, szemben a 2020-as mindössze 1%-kal.”


Míg a kriptók bűnügyi célú felhasználása a becslések szerint a teljes forgalomban lévő készlet mintegy 1%-át érintik, a defi-térben az egyre növekvő átverések hatással vannak a befektetők bizalmára.
Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy ezek az átverések gyakran inkább a végfelhasználó sebezhetőségét használják ki, mintsem a kriptotechnológiával kapcsolatos eredendő problémát.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA


Ez jól látszik a top15 legnagyobb szőnyeghúzási csalás adataiból, amelyek azt mutatják, hogy a legtöbb nagy átverés nagy hozamot ígérő új tokenekkel történt.

Olvastad már? A Konami több mint 160 ezer dollárt szedett össze első NFT-jéből

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Vajon a Binance legújabb lépései rosszat jelentenek?

A Binance (BNB) az elmúlt hónapokban számos problémán ment keresztül, a szabályozási ellenőrzéstől kezdve az alkalmazottak tömeges elvándorlásáig. Mindezek ellenére a tőzsde ellenálló maradt, és folytatta...

Fedezd fel 5 kripto befektetést, amelyek idén milliomos-csináló potenciállal rendelkeznek!

Vendégebejegyzés A kripto befektetések iránti izgalom teljes lendületben van, ahogy a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz. Sokak keresik a következő nagy lehetőséget a vagyonuk gyarapítására. Ebben...

A magyar fejlesztésű THE CORE web3-as stratégiai játék, a felfedezői már a Mars felé tartanak

2023 február 29-én indult el a THE CORE, amely egy Civilization-típusú stratégiai játékot vízionál egy Ready Player One által inspirált virtuális világban, ahol a játékosok...

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!