Több millió dolláros szőnyeghúzási csalás után nyomoz a kínai rendőrség

-

A csicsoui rendőrség decemberben nyolc embert tartóztatott le különböző tartományokból, és milliós értékű vagyontárgyakat fagyasztott be egy „szőnyeghúzási” csalás kapcsán.
Az új év kezdetével folytatódott a pekingi, kriptopénzek elleni fellépés, mivel a kínai rendőrség közel 6 millió jüan (1 millió dollár) értékű kriptót fagyasztott be, és letartóztatott nyolc embert, akiknek köze volt hozzá.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Nikkei Asia című lapban megjelent jelentés szerint a csicsoui közbiztonsági hivatal egy kripto „szőnyeghúzási” csalást tárt fel, amely 50 millió jüan (7,8 millió dollár) értékű lehetett.
A rendőrség azt követően kezdett nyomozásba, hogy egy befektető tavaly júniusban 590.000 jüan értékű kriptót veszített el.
A nyomozás nyolc, különböző tartományokban élő emberhez vezetett. A rendőrség luxusautókat, villákat és más drága tárgyakat is lefoglalt a vádlottaktól, amelyeket állítólag a csalárd módon szerzett pénzből vásároltak.

A csaló defi-program magas hozam ígéretével csábította a befektetőket. Miután azonban a befektetők befektették a pénzüket, a csalók névtelen pénzalapokból tisztára mosták a pénzt, és leléptek a vagyonnal.
A csicsoui hivatal közölte:

„A rendőrségi munkacsoport által végzett vizsgálat és elemzés után kiderült, hogy ez az eset a virtuális valuta illegális megszerzésének tipikus esete volt a blokklánc-technológia felhasználásával.”

A szőnyeghúzási csalás az egyik leggyakoribb átveréssé vált a decentralizált pénzügyi (defi) térben, mivel viszonylag könnyen kivitelezhető.

A Chainalysis adatai szerint a befektetők 2021-ben több mint 2,8 milliárd dollárt veszítettek a rug pullok miatt.

Mi az a szőnyeghúzási csalás?

Az ilyen típusú átverések gyakran magas hozamokat ígérve csalogatják a befektetőket, és amint a pool elegendő tőkét kap, a csalók az összes pénzzel lelépnek.
A Chainalysis-jelentés szerint:

„A rug pullok a defi-ökoszisztéma go-to átverésévé váltak, amely 2021-ben az összes kriptopénz-átverésből származó bevétel 37%-át teszi ki, szemben a 2020-as mindössze 1%-kal.”


Míg a kriptók bűnügyi célú felhasználása a becslések szerint a teljes forgalomban lévő készlet mintegy 1%-át érintik, a defi-térben az egyre növekvő átverések hatással vannak a befektetők bizalmára.
Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy ezek az átverések gyakran inkább a végfelhasználó sebezhetőségét használják ki, mintsem a kriptotechnológiával kapcsolatos eredendő problémát.

Ez jól látszik a top15 legnagyobb szőnyeghúzási csalás adataiból, amelyek azt mutatják, hogy a legtöbb nagy átverés nagy hozamot ígérő új tokenekkel történt.

Olvastad már? A Konami több mint 160 ezer dollárt szedett össze első NFT-jéből

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Kamala Harris kriptopolitikai álláspontja

A sokat emlegetett Kamala Harris, Joe Biden preferált jelöltje továbbra is rejtélyes a kriptovalutával kapcsolatos álláspontját illetően. Washingtonban töltött ideje alatt nyilvánosan nem állt ki az...

A Bitcoin ára továbbra is szilárdan beágyazott a bika piacon, szemek a 74.000 dolláros szinten

A Bitcoin továbbra is erős bikás tendenciákat mutat a napi időkeretben, mégis az elemzők rövid távú figyelmeztető jeleket mutatnak, amelyek figyelmet érdemelnek. A Crypto World elemzője...

Az Ethereum ETF kedden indul – Melyik altcoin kerül a fedélzetre?

Vendégbejegyzés Az Ethereum (ETH) továbbra is meghatározó erő a kriptopénzek világában, mivel sokoldalú platformot kínál a decentralizált alkalmazások és okos szerződések számára. Kiemelkedik a blokklánc technológiában betöltött...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.22.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca az elmúlt 24 órában körülbelül 1%-os ugrást regisztrált. Ráadásul jelenleg több mint 2,47 billió dolláron áll, és az olyan top tokenek, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!