Több millió dolláros szőnyeghúzási csalás után nyomoz a kínai rendőrség

-

A csicsoui rendőrség decemberben nyolc embert tartóztatott le különböző tartományokból, és milliós értékű vagyontárgyakat fagyasztott be egy „szőnyeghúzási” csalás kapcsán.
Az új év kezdetével folytatódott a pekingi, kriptopénzek elleni fellépés, mivel a kínai rendőrség közel 6 millió jüan (1 millió dollár) értékű kriptót fagyasztott be, és letartóztatott nyolc embert, akiknek köze volt hozzá.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Nikkei Asia című lapban megjelent jelentés szerint a csicsoui közbiztonsági hivatal egy kripto „szőnyeghúzási” csalást tárt fel, amely 50 millió jüan (7,8 millió dollár) értékű lehetett.
A rendőrség azt követően kezdett nyomozásba, hogy egy befektető tavaly júniusban 590.000 jüan értékű kriptót veszített el.
A nyomozás nyolc, különböző tartományokban élő emberhez vezetett. A rendőrség luxusautókat, villákat és más drága tárgyakat is lefoglalt a vádlottaktól, amelyeket állítólag a csalárd módon szerzett pénzből vásároltak.

A csaló defi-program magas hozam ígéretével csábította a befektetőket. Miután azonban a befektetők befektették a pénzüket, a csalók névtelen pénzalapokból tisztára mosták a pénzt, és leléptek a vagyonnal.
A csicsoui hivatal közölte:

„A rendőrségi munkacsoport által végzett vizsgálat és elemzés után kiderült, hogy ez az eset a virtuális valuta illegális megszerzésének tipikus esete volt a blokklánc-technológia felhasználásával.”

A szőnyeghúzási csalás az egyik leggyakoribb átveréssé vált a decentralizált pénzügyi (defi) térben, mivel viszonylag könnyen kivitelezhető.

A Chainalysis adatai szerint a befektetők 2021-ben több mint 2,8 milliárd dollárt veszítettek a rug pullok miatt.

Mi az a szőnyeghúzási csalás?

Az ilyen típusú átverések gyakran magas hozamokat ígérve csalogatják a befektetőket, és amint a pool elegendő tőkét kap, a csalók az összes pénzzel lelépnek.
A Chainalysis-jelentés szerint:

„A rug pullok a defi-ökoszisztéma go-to átverésévé váltak, amely 2021-ben az összes kriptopénz-átverésből származó bevétel 37%-át teszi ki, szemben a 2020-as mindössze 1%-kal.”


Míg a kriptók bűnügyi célú felhasználása a becslések szerint a teljes forgalomban lévő készlet mintegy 1%-át érintik, a defi-térben az egyre növekvő átverések hatással vannak a befektetők bizalmára.
Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy ezek az átverések gyakran inkább a végfelhasználó sebezhetőségét használják ki, mintsem a kriptotechnológiával kapcsolatos eredendő problémát.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA


Ez jól látszik a top15 legnagyobb szőnyeghúzási csalás adataiból, amelyek azt mutatják, hogy a legtöbb nagy átverés nagy hozamot ígérő új tokenekkel történt.

Olvastad már? A Konami több mint 160 ezer dollárt szedett össze első NFT-jéből

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!