A csicsoui rendőrség decemberben nyolc embert tartóztatott le különböző tartományokból, és milliós értékű vagyontárgyakat fagyasztott be egy „szőnyeghúzási” csalás kapcsán.

Az új év kezdetével folytatódott a pekingi, kriptopénzek elleni fellépés, mivel a kínai rendőrség közel 6 millió jüan (1 millió dollár) értékű kriptót fagyasztott be, és letartóztatott nyolc embert, akiknek köze volt hozzá.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Nikkei Asia című lapban megjelent jelentés szerint a csicsoui közbiztonsági hivatal egy kripto „szőnyeghúzási” csalást tárt fel, amely 50 millió jüan (7,8 millió dollár) értékű lehetett.

A rendőrség azt követően kezdett nyomozásba, hogy egy befektető tavaly júniusban 590.000 jüan értékű kriptót veszített el.

A nyomozás nyolc, különböző tartományokban élő emberhez vezetett. A rendőrség luxusautókat, villákat és más drága tárgyakat is lefoglalt a vádlottaktól, amelyeket állítólag a csalárd módon szerzett pénzből vásároltak.

A csaló defi-program magas hozam ígéretével csábította a befektetőket. Miután azonban a befektetők befektették a pénzüket, a csalók névtelen pénzalapokból tisztára mosták a pénzt, és leléptek a vagyonnal.

A csicsoui hivatal közölte:

„A rendőrségi munkacsoport által végzett vizsgálat és elemzés után kiderült, hogy ez az eset a virtuális valuta illegális megszerzésének tipikus esete volt a blokklánc-technológia felhasználásával.”

A szőnyeghúzási csalás az egyik leggyakoribb átveréssé vált a decentralizált pénzügyi (defi) térben, mivel viszonylag könnyen kivitelezhető.

A Chainalysis adatai szerint a befektetők 2021-ben több mint 2,8 milliárd dollárt veszítettek a rug pullok miatt.

Mi az a szőnyeghúzási csalás?

Az ilyen típusú átverések gyakran magas hozamokat ígérve csalogatják a befektetőket, és amint a pool elegendő tőkét kap, a csalók az összes pénzzel lelépnek.

A Chainalysis-jelentés szerint:

„A rug pullok a defi-ökoszisztéma go-to átverésévé váltak, amely 2021-ben az összes kriptopénz-átverésből származó bevétel 37%-át teszi ki, szemben a 2020-as mindössze 1%-kal.”

Míg a kriptók bűnügyi célú felhasználása a becslések szerint a teljes forgalomban lévő készlet mintegy 1%-át érintik, a defi-térben az egyre növekvő átverések hatással vannak a befektetők bizalmára.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy ezek az átverések gyakran inkább a végfelhasználó sebezhetőségét használják ki, mintsem a kriptotechnológiával kapcsolatos eredendő problémát.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Ez jól látszik a top15 legnagyobb szőnyeghúzási csalás adataiból, amelyek azt mutatják, hogy a legtöbb nagy átverés nagy hozamot ígérő új tokenekkel történt.

Olvastad már? A Konami több mint 160 ezer dollárt szedett össze első NFT-jéből

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!