Mire várnak a bitcoin-kereskedők?

-

A kripto- és részvénykereskedők az inverz fej-és vállak, azaz a head and shoulders mintát korai jelnek tekintik, amely azt jelzi, hogy egy bullish trendforduló van készülőben.
Minden kereskedő célja, hogy alacsonyan vásároljon és magasan adjon el, de csak kevesen képesek összeszedni a bátorságot, hogy a csordával ellentétben vásároljanak, amikor a csökkenő trend irányt vált.
Amikor az árak esnek, a hangulat negatív és a félelem extrém szinten van, de ilyenkor megjelenhet az inverz fej-váll (IHS) minta.
Az (IHS) minta felépítése hasonló a hagyományos H&S mintához, de a formáció fordított. Teljesítésekor az (IHS) minta a csökkenő trend végét és egy új emelkedő trend kezdetét jelzi.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Inverz fej és váll alapjai

Az (IHS) minta egy olyan fordított felállás, amely egy csökkenő trend után alakul ki. Egy fejet, egy bal vállat és egy jobb vállat tartalmaz, amelyek fejjel lefelé állnak, és egy nyakvonal alatt helyezkednek el.
A kitörés és a nyakvonal feletti zárás zárja le a felállást, jelezve, hogy a csökkenő trend megfordult.

Forrás: TradingView

Ahogy a fentiekben látható, az eszköz csökkenő trendben van, de egy jelentős csökkenés után a vásárlók úgy vélik, hogy az árfolyam vonzó szinteket ért el, és elkezdik a bevásárlást.
Amikor a kereslet meghaladja a kínálatot, az eszköz kialakítja az első mélypontot a bal vállból, és az árfolyam emelkedésbe kezd.
Lejtmenetben a kereskedők eladnak. A medvék agresszíven eladnak a visszahúzódás után, és az ár az első mélypont alá merül, alsó mélypontot képezve. A medvék azonban nem tudják kihasználni ezt a gyengeséget, és folytatják a csökkenő tendenciát.
A bikák megveszik ezt a szintet, és felívelő rallyt indítanak, kialakítva a minta fejét. Ahogy az árfolyam megközelíti az előző csúcsot, ahol a rally megakadt, a medvék ismét közbelépnek.
Ez elindítja a csökkenést, amely a harmadik mélypont kialakulásában csúcsosodik ki, amely szinte az első mélyponttal egy vonalban áll meg, mivel a vevők a fordulatot várják, és agresszívan vásárolnak.
Ez alkotja a beállítás jobb vállát. Az árfolyam felfelé fordul, és ezúttal a bikáknak sikerül a nyakvonal fölé tolniuk az árfolyamot, ezzel befejezve a mintát.
A nyakvonal ezt követően az új padlóvá válik, mivel a kereskedők felvásárolják ezen a szinten a készletet. Ez egy új emelkedő trend kezdetét jelzi.

Új felfelé ívelő trend azonosítása az (IHS) mintával

Forrás: TradingView

A BTC 2019. június 26-án, 13 970 dollárnál kialakult helyi csúcsának kialakulása óta lefelé tartó trendben volt.
A vevők közbeléptek és megállították a csökkenést a 7.000 $ és 6.500 $ közötti támaszzónában, kialakítva az (IHS) minta bal vállát.
Ez elindított egy rallyt, amely az árfolyamot 10 450 dollárig tolta. Ezen a szinten a rövid távú bikák nyereséget könyveltek el, a medvék pedig eladási pozíciókat kezdeményeztek, azzal a céllal, hogy folytassák a csökkenő tendenciát.
Az agresszív eladások áttörték a 6500 dolláros támaszt, és a bitcoin/tether pár 2020. március 13-án 3782,13 dollárig zuhant.
A bikák ezt a zuhanást vételi lehetőségnek tekintették, és ez egy erős rallyt indított el, amely megközelítette a 10.450 dollárt. Ez a második mélypont képezte a beállítás fejét.
A jobb váll sekély volt, mert az eladási nyomás csökkent, és a bikák nem vártak mélyebb korrekcióra a vásárlással. Végül a bikák július 27-én a nyakvonal fölé nyomták az árfolyamot, ezzel befejezve az (IHS) mintát.
A medvék megpróbálták csapdába ejteni a bikákat, és visszahúzták az árat a nyakvonalhoz. Bár az ár éppen a nyakvonal alá süllyedt, a kereskedők nem engedték, hogy a pár 10 000 dollár alatt maradjon.
Ez a hangulat megváltozására utalt. A bikás lendület felerősödött, mivel a vevők 12 500 dollár fölé tolták az árat.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Hogyan számítsuk ki az IHS beállítás mintázati célpontját?

Forrás: TradingView

Az (IHS) minta minimális céljának kiszámításához számítsa ki a nyakvonaltól a fejet alkotó legalacsonyabb pontig terjedő mélységet.
A fenti példában a nyakvonal 10.450 dollár körül van, és a legalacsonyabb pont levonása 3.782,13 dollárnál adja a 6.667,87 dolláros mélységet.
Ezt az értéket aztán hozzáadjuk a kitörési szinthez, amely a fenti példában 10,550 dollár közelében van. Ez egy 17.217,87 dolláros célt ad.
Amikor a trend lefelé és felfelé változik, a célcél alá vagy fölé kerülhet. Ezért a kereskedőknek a célértéket iránymutatásként kell használniuk, és nem szabad kiüríteniük a pozícióikat csak azért, mert a szintet elérték.

A türelem kifizetődik, mert néha a minta nem sikerül

Egyetlen minta sem jár sikerrel minden kitörésnél, és a kereskedőknek meg kell várniuk a beállítás befejezését, mielőtt megkezdenék a kereskedést.
Előfordul, hogy a mintaszerkezet kialakul, de a kitörés nem történik meg. Azok a kereskedők, akik megelőzik a minta befejezését és kereskedést kezdeményeznek, csapdába eshetnek.

Forrás: TradingView

Például a Chainlink 2019. június 29-én 4,58 dolláron tetőzött, és korrekcióba kezdett. A vevők megpróbálták megállítani a csökkenést a 2,20-2,00 dolláros zónában.
Ez egy (IHS) mintázatot alakított ki egy fejjel és két válldal, ahogy a fenti grafikonon látható.
Bár az árfolyam 2019. augusztus 19-én elérte a nyakvonalat, a vevők nem tudták az árat a nyakvonal fölé nyomni. Emiatt a minta nem teljesedett ki, és a vételi jel nem váltott ki.
A LINK/USDT pár a nyakvonalról lefelé fordult, és a beállítás feje alá tört 1,96 dollárnál, érvénytelenítve a mintát.
Ez csapdába ejtette azokat a kereskedőket, akik esetleg a trendfordulót várva vásároltak.

A legfontosabb tanulságok

Az (IHS) minta hasznos eszköz lehet a kereskedők számára, hogy egy új emelkedő trendre ugorjanak rá, amint az elindul.
Van néhány fontos pont, amit nem szabad elfelejteni ennek a beállításnak a használata során.
A kereskedőknek meg kell várniuk a minta kiteljesedését, ami azután történik, hogy az árfolyam a nyakvonal fölé törik és zár, mielőtt bármilyen vételi pozíciót indítanának.
A nyakvonal áttörése, amely átlagon felüli volumen mellett történik, nagyobb valószínűséggel eredményez új emelkedő tendenciát, mint az alacsony volumen mellett történő áttörés.
Amikor egy trend megfordul, általában hosszú ideig folytatódik. Ezért a kereskedőknek nem szabad sietniük, hogy csak azért dobják ki a pozíciókat, mert a mintázati cél teljesült.
Máskor a minta befejeződik, de gyorsan megfordul az irány, és az árfolyam zuhan. A kereskedőknek szorosan figyelniük kell a többi mutatót és az ármozgást, mielőtt pozíciót kötnek.

Olvastad már? Pénzkeresés kereskedés nélkül

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Fedezd fel 5 kripto befektetést, amelyek idén milliomos-csináló potenciállal rendelkeznek!

Vendégebejegyzés A kripto befektetések iránti izgalom teljes lendületben van, ahogy a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz. Sokak keresik a következő nagy lehetőséget a vagyonuk gyarapítására. Ebben...

A magyar fejlesztésű THE CORE web3-as stratégiai játék, a felfedezői már a Mars felé tartanak

2023 február 29-én indult el a THE CORE, amely egy Civilization-típusú stratégiai játékot vízionál egy Ready Player One által inspirált virtuális világban, ahol a játékosok...

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!