Ahogy egyre közelebb érünk a következő bitcoinfelezéshez, szinte szükségszerűen elgondolkodunk a Satoshi által kialakított dizájnon. Egészen pontosan azon, hogy vajon miért 21 millióban lett meghatározva a kibányászható bitcoinok száma.

A bitcoin volt az első, teljesen decentralizált digitális vagyontárgy, amely megjelent a piacon. Satoshi Nakamoto hozta létre egy évtizeddel ezelőtt, és jelenleg ez a világ legnagyobb kapitalizációval rendelkező kriptopénze, 219 milliárd USD összértékkel, és 70%-os kriptopiaci részesedéssel.

Satoshi rengeteg gondolatot és munkát tett bele a bitcoinba, de tíz év elteltével még mindig van két ismeretlen faktor a történetben. Először is, még mindig senki nem tudja, kicsoda Satoshi valójában. Titok fedi, hogy a név egyetlen embert, férfit vagy nőt, vagy akár fejlesztők csoportját takarja-e.

Emellett a bitcoinba bele lett írva egy felső limit, a 21 millió. Ez azt jelenti, hogy sosem fog ennél több bitcoin létezni, hacsak nem lesz megváltoztatva valami a programkódban.

Ez pedig a második rejtély – senki sem tudja, hogy miért pont a 21 millió lett meghatározva.

Meghatározott kibocsátható mennyiség

Elég könnyű megérteni, hogy a véges készlet miért nyújt védelmet az infláció ellen.

A bitcoin a bányászatot végzők számára generálódik, mint blokkjutalom. Minden 210 ezredik blokk után ez a blokkjutalom feleződik, amely körülbelül négyévente történik meg. A bányászok jelenleg egy blokkért 12,5 btc-t kapnak – 2020 májusában ez fog lecsökkenni 6,25 bitcoinra.

Ez egy hatékony módja, hogy az eszközállomány rendelkezésre állását irányítsuk, de nem magyarázza meg, hogy miért pont a 21 milliós számra esett a választás.

Satoshi akart némi hasonlóságot a bitcoin és a fiat között

Van egy pont, amely hasonlóságra utalhat Nakamoto és Mike Hearn, egy szoftverfejlesztő között. Egy email alapján Satoshi a dizájnnal kapcsolatban kifejtette, hogy „a coinok száma, és a disztribúciós modell kiválasztása csak tipp volt, de egyben bonyolult döntés is”.

Satoshi alapvetően azt próbálta elmagyarázni a bitcoin és néhány fiat pénz hasonlósága kapcsán, hogy mindkét eszköztípus esetében bonyolult a változtatás, ezt pedig figyelembe kellett venni a jövőt tekintve.

A szándékos hasonlóságok mellett Satoshi hitt abban, hogy az elterjedés hatására a bitcoin egységenként sokkal többet is érhet.

Ez bizonyos szinten megmagyarázhatja, hogy mi járhatott Satoshi fejében a limitált készlet kódba foglalásakor. Ennek ellenére az a valódi indok – vagy akár számítás –, amely a 21 milliós számot eredményezte, még mindig homályos.

A közösség is beszállt

Az elmúlt évek során sok találgatás folyt arról, hogy miért 21 millió – mi a valódi értelme ennek, és hogyan lett kiszámítva. Néhányan matematikai magyarázatokkal álltak elő, mások viszont inkább véletlenszerűbbnek tűnő gondolatokkal értenek egyet.

Allen Ewart, fintechszemélyiség szerint a 21 milliónak az elsőre látható mellett akár mélyebb értelme is lehet, hiszen „a 21-es számot sokszor a kreatív lélekkel azonosítják”.

Néhányak szerint tulajdonképpen nem szükséges tudnunk, mi vezetett a pontos számhoz. Fő álláspontjuk alapján ez a helyzet, ezt kell szeretni, és igazából lényegtelen, hogy 21 millió vagy 210 millió.

Talán a legérdekesebb magyarázat, amely matematikai számítást vesz alapul, egy StackExchange fórumfelhasználótól származik.

Úgy érvel, a ciklusonkénti blokkok száma kijöhet, ha az óránkénti blokkok számát (6) felszorzod a nap 24 órájával, az év 365 napjával, valamint 4-gyel (felezési ciklus, években). Így jön ki a 210240, amely lefelé kerekítve 210 ezer.

Ezután összeadod a blokkjutalmakat, 50, 25, 12.5, 6.25, 3.125 btc blokkonként az egyes ciklusokban, így a 96.875 jön ki, amely felfelé kerekítve 100. A két számot összeszorozva pedig 21 milliót kapsz.

Mindazonáltal meg kell jegyezni, ez a számítás már az után látott napvilágot, hogy Satoshi meghatározta a 21 milliós supplyt, és a matek bár kiadja a számot, mégsem igazi válasz a kérdésre.

Olvastad már? Bitcoin vs. Libra: A célok és technológiai különbségek

Talán egy nap Satoshi majd felfedi valódi kilétét (kilétüket), és akkor megkérdezhetjük őt a kirakós hiányzó darabjáról. Addig is marad a találgatás, és hogy elfogadjuk: csak „egy tipp volt”.

Forrás: coinspeaker.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂 

Kezdőlap Fórumok Miért 21 millióban határozta meg Satoshi a bitcoin maximális készletét?

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja telt el.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.