Mely stabilcoinok voltak valójában „stabilak” az e heti hirtelen bitcoin-árzuhanás során?

-

A kriptokereskedők a stabilcoinok biztonságát keresték a szeptember 7-i piaci összeomlás során.
A kriptopénzek piacán kedden végbement éles eladási hullám – amelynek során a top tokenek mint a Bitcoin (BTC), az Ethereum (ETH), a Cardano (ADA) és a Solana (SOL) két számjegyű százalékokkal estek – teret adott a stabilcoinoknak, hogy bizonyítsák értéküket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A fix árfolyamú kriptovaluták átmeneti védelmet nyújtottak a kereskedőknek a hírhedt kriptoárfolyam-ingadozással szemben.
Tették ezt úgy, hogy szinte megőrizték az egydolláros pengéjüket, és elegendő likviditást kínáltak azoknak a kereskedőknek, akik biztonsági hálót kerestek a piaci visszaesés során.
A CryptoQuant blokkláncelemző szolgáltatás drámai kiugrásokról számolt be a stabilcoin-átutalások terén, miközben a kriptopénzek piaci kapitalizációja kedden 2,38 trillió dollárról 2,103 trillió dollárra esett vissza.
A tether, a volumen alapján a vezető stablecoin például 10,51 milliárd dollár értékű tranzakciót dolgozott fel kedden, szemben a hétfői 4,02 milliárd dollárral.
Forrás: CryptoQuant

Hasonlóképpen, a második legnagyobb stabilcoin, a Circle által kibocsátott USDC 5,728 milliárd dollár értékű átutalást jelentett kedden az előző nap 3,27 milliárd dollárjával szemben, ami 74%-os növekedést jelent.
Ugyanakkor a forgalomban lévő nettó stablecoinkínálat viszonylag tétlen maradt, 67 milliárd dollár körül, ami még a brutális kriptopiaci visszaesés ellenére is megfelelő likviditást mutat a kereslettel szemben.
Ennek eredményeképpen számos top stablecoin megőrizte az 1:1 dollárhoz való kötöttségét, annak ellenére, hogy kisebb árfolyam-ingadozásokat regisztráltak.

A centralizált stabilcoin megbízhatóbb

A top 10 stabilcoin között, amelyek minimális átlagos eltérést mutattak az egydolláros pegtől, hat centralizált, két vegyes és két algoritmikus projekt szerepelt.
Az USDC kereslete az átlagos értékelését körülbelül 0,00196 dollárral egy dollár fölé tolta, szorosan követte őt a Paxos (PAX), amelyet 0,00203 dollárral ugyanezen peg fölött kereskedték.

Forrás: Larry Engineer’s stablecoin tracker

Hasonlóképpen, a Binance tőzsde natív stabilcoinja, a BUSD és a MakerDAO DAI-ja, amely a Collateralized Debt Positions (CDP-k) dinamikus rendszere, az autonóm visszacsatolási mechanizmusok és a különböző felhasználói ösztönző struktúrák dinamikus rendszere révén tartja fenn stabilitását, 0,00244 dollárral volt magasabb a dollárhoz képest.
A Tether szélesebb körű kereslete a kriptopénzek körében szintén 0,00244 dollárral feljebb tolta az átlagos eltérését.
Eközben a TrustToken TUSD, a Stable Universal HUSD és a Terra UST 0,00249-0,00385 dollárral távolodott el az egydolláros értékelésétől.
A FRAX és a FEI a dollárhoz kötöttségükről leválva 0,00404, illetve 0,00474 dollárnyit ingadoztak.
A fenti képen látható pillanatfelvétel 24 órával a szeptember 7-i kriptopiaci összeomlás után készült.

A stablecoinok összeomlása jót tesz a bitcoinnak?

De a potenciális stablecoin-kockázatok felkeltették az Egyesült Államok vezető tisztségviselőinek, köztük Janet Yellen pénzügyminiszter és Eric Rosengren, a bostoni Federal Reserve elnöke figyelmét is.
Júliusban Yellen „hangsúlyozta, hogy gyorsan kell cselekedni a megfelelő amerikai szabályozási keret biztosítása érdekében”, a Federal Reserve, a Securities and Exchange Commission, a Commodity Futures Trading Commission, az Office of the Comptroller of the Currency és a Federal Deposit Insurance Corporation vezetőivel tartott találkozón.
Közben Rosengren a Tethert a pénzügyi stabilitás potenciális kihívásának nevezte.

Júliusban a Fitch Ratings által kiadott dokumentum szintén megjegyezte, hogy a biztosítékkal rendelkező stabilcoinok rövid távú hitelpiaci fertőzést válthatnak ki:

„A [tether] hirtelen tömeges visszaváltása hatással lehet a rövid távú hitelpiacok stabilitására […] különösen akkor, ha más stabilcoinok szélesebb körű visszaváltásával jár együtt, amelyek hasonló eszközökben tartanak tartalékot”.

De mit jelenthet egy stabilcoinpiaci összeomlás a Bitcoin és a hasonló digitális eszközök számára? Mike McGlone, a Bloomberg Intelligence vezető árupiaci stratégája szerint ez különösen a Bitcoin számára lenne előnyös.

„Ha az egész piac összeomlik, csak egyetlen biztonságos értéktároló marad: a Bitcoin.”

Olvastad már? Novogratz: a Bitcoin árzuhanása ellenére a hálózat az értékátvitel internete

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Szakértők a kriptopiac szabályozásáról és a kriptoeszközök intézményi elfogadásáról

Jelentős pénzügyi intézmények figyeltek fel az utóbbi időben a kriptovalutákra és fogadják el ezeket törvényes pénzügyi eszközként. A blokklánc technológia a tranzakciók gyorsasága és átláthatósága...

Ezért lehet, hogy Solana újbóli 200 dolláros látogatása az orrunk előtt van

A Solana (SOL) március 26-án utalt a 200 dollárra való elmozdulásra, majd a kriptopénz később 185 dollárra esett vissza. A CoinGecko szerint a SOL értéke az...

🚀 A következő altcoin csillagok: A befektetési dicsőség 100-szorosának eléréséhez szükséges stratégiák

Vendégbejegyzés A Bitcoin következő feleződése az egekbe repítheti az árfolyamát, egyes előrejelzések szerint akár a 200.000 dollárt is elérheti. A vezető kriptopénz ilyen robbanásszerű potenciálja nyomán a...

Az alkalomhoz illő felemelkedés: A következő kriptocsillagok szárnyaló sikerre készülnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca figyelemre méltó fellendülésnek volt tanúja, a teljes piaci kapitalizáció 2,8 billió dollár fölé szökött. Erre a jelentős fellendülésre a múlt heti viharos időszak...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!