Számos európai ország szeretné a kriptopénzek és digitális eszközök szigorúbb szabályozását, ugyanis kiderült egy hatalmas joghézag az európai unió szabályozási protokolljában.

A kriptopénzekre különböző szabályok érvényesek

A kiskaput azután vették észre, miután a spanyol rendőrség megpróbált letartóztatni és előállítani egy tolvajbandát, akik bitcoinautomatákkal előlegeztek volna meg „illegális kábítószer fizetéseket.”

A cikk írásakor a kérdéses szabályozások általában a kriptotőszdékre érvényesek, de az automatákra nem.

Vagyis, ha egy kriptotőzsdén keresztül végzel tranzakciót, akkor felelős vagy a tranzakciókért. Te felelsz érte, így téged vesznek elő, ha bármilyen gyanús dolog történik.

Az ATM-ek esetében ez teljesen máshogy van. Ha pénzt raknak vagy vesznek ki a gépből, akkor megszűnik a kapcsolat a pénz és a pénzügyi ügyfél között.

A személy anonim marad és a gép nem tárolja vagy gyűjti a személyes adatokat. Az ATM-ekre nem érvényesek a kriptotőzsdékre vonatkozó törvények annak ellenére, hogy ezek is pénzfeldolgozó platformok.

A cikk írásakor 89 kriptopénz ATM található Spanyolország utcáig. Ez soknak számít, ha figyelembe vesszük, hogy nagyjából 5400 ilyen automata található a világon.

Így Spanyolország jelentős mennyiséggel rendelkezik és rémisztő gondolat, hogy ilyen bűncselekmények minimális következményekkel ismét megtörténhetnek az ország határain belül.

Szerencsére egy második tényező is közrejátszott, ami a közel egy tucat latin amerikai letartóztatásához vezetett, akik drogcsempészet céljára használták a gépeket Kolumbiában és egyéb Latin-Amerikai országokban.

Ez a tényező a készpénzbefizetés, melyet a hatóságok szerint többször is alkalmaztak az elkövetők a gépeken keresztül.

A rendőrség szerint az elkövetők két kriptoautomatát rendeltek és egy irodában helyezték el őket, Spanyolország fővárosában, Madridban. A gépeket úgy állították fel, mintha pénzfogadási és küldési fizetéseket csináltak volna külföldön dolgozó munkásoktól, akik pénz szerettek volna küldeni családjuknak.

Azonban a banda csak pénzt mozgatott bankszámlák között mialatt bitcoinnal és egyéb pénzügyi eszközökkel töltötték meg a gépeket.

Hogy lehet ezt bizonyítani?

A bandatagokat végül úgy kapták el, hogy az általuk használt hamis személyazonosságokat, összekötötték a QR kódokkal, melyeket a tranzakciók lebonyolítására használtak a gépek.

A kódok segítségével a bandatagok pénzhez juthattak a kapcsolódó kriptokereskedési platformokon keresztül, melyeket elküldtek a csempésznek, akinek dolgoztak. Az információkat a tőzsdék gyűjtötték össze.

Az igazi probléma most lesz az ügy lezárásával. Az EU szabályozási kiskapujának hála a rendőrségnek be kell bizonyítania, hogy valóban azokon az ATM-eken keresztül zajlottak a tranzakciók, melyeket lefoglaltak.

Olvastad már? A bitcoinbálnák bevásároltak a bitcoin 15%-os eséséből

Ez bonyolult lehet, az anonimitásnak hála amit az automaták és a bitcoin vagy egyéb kriptopénzek használata nyújt.

Forrás: livebitcoinnews.com

Kiemelt kép: cabriolet2008


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂