Komoly pénzeket moshattak a Binance-en keresztül – egy pozsonyi cég is érintett

-

A Reuters új jelentése szerint 2017 és 2021 között legalább 2,35 milliárd dollárnyi illegális pénzeszköz került tisztára mosásra a Binance-en keresztül.
A hírügynökség bírósági feljegyzéseket elemzett, beszélt a bűnüldöző szervekkel, és a Chainalysis és Crystal Blockchain blokkláncelemző cégekkel dolgozott együtt, hogy nyomon kövesse a tőzsdén átfolyó illegális pénzeket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A cik írásakor a Binance a legnagyobb kriptotőzsde, a CoinMarketCap szerint 10,5 milliárd dollárnyi spot és 41,4 milliárd dollárnyi derivatíva forgalmat bonyolított az elmúlt nap során.
A jelentés a Binance kommunikációs igazgatóját, Patrick Hillmant idézi, aki a Reutersszel közölte, miszerint nem hiszi, hogy az elemzés pontos.
Azt azonban elmondta a hírügynökségnek, hogy a vállalat éppen most állítja össze „a világ legfejlettebb kiberszakértői csapatát”, amely „tovább javítja a platformunkon folytatott illegális kriptotevékenység felderítésének képességét”.
A Binance szóvivője megosztotta a Decrypttel a cikkre adott válaszát, mely szerint a vállalat „a bűnüldöző partnerektől világszerte támogatásban részesült”.

„Tisztában vagyunk Angus Berwick legújabb, sajnálatosan félretájékoztatott véleménycikkével” – írta a szóvivő egy e-mailben. „Meg kell jegyezni, hogy a cikk 2019-ből származó elavult információkat és ellenőrizetlen személyes tanúvallomásokat használ mankóként egy hamis narratíva megalapozásához.”

A jelentés több figyelemre méltó eseményt és platformot kapcsol össze, köztük van egy szlovákiai kriptotőzsde, az Eterbase, a Hydra darknetpiactér és az észak-koreai Lazarus hackercsoport, amelyek mindegyike a Binance-t használta be különböző kriptotranzakciók megkönnyítése érdekében.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Eterbase

2020 szeptemberében a Lazarus csoport támadói névtelen Binance-fiókokat hoztak létre, és azokat arra használták, hogy tisztára mossák a szlovákiai Eterbase kriptopénzváltótól ellopott 5,4 millió dollár egy részét – derül ki a Reuters elemzéséből.

„A Binance-nek fogalma sem volt arról, hogy ki mozgatja a pénzt a tőzsdéjükön keresztül” – mondta Robert Auxt, az Eterbase társalapítója.

A hackelés után az Eterbase igyekezett együttműködni a Binance-szal az ellopott pénz visszaszerzése érdekében. 2020. szeptember 9-én a Reuters arról számolt be, miszerint a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao azt tweetelte, hogy a tőzsde „mindent megtesz, amit tud, hogy segítsen” az Eterbase-nek.
A Reutersszel megosztott e-mailekből állítólag kiderül, hogy a Binance a bűnüldöző szervek kérése nélkül elutasította az információk vagy számlaadatok megosztását.
Az Eterbase végül leállította a tőzsdét, és végül csődöt jelentett.
A vállalat 2021 júniusában büntetőfeljelentést tett a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA). Miután az NAKA két kérést küldött a Binance-nek, a jelentés szerint a tőzsde 24 olyan számláról küldött nyilvántartást, amelyek olyan felhasználónevekhez kapcsolódtak, mint „benjaminfranklin” és „garathbale”.

Hydra

A Reuters-jelentés becslése szerint az orosz nyelvű darknet oldal, a Hydra a Binance-t használta a kábítószerekkel kapcsolatos kifizetések feldolgozására, összesen 780 millió dollár értékben.
Hillman a Reutersnek azt mondta, hogy ez az összeg „pontatlan és túlzó”.
Az év elején az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) bejelentette, hogy együttműködött a német bűnüldöző szerverekkel a Hydra szervereinek lefoglalásában. Akkor a DOJ becslése szerint a Hydra volt felelős az összes darknetes kriptotranzakció 80%-áért, és 2015 óta 5,2 milliárd dollárt kapott.
A Reuters által a Hydra által áttekintett bejegyzések azt mutatják, hogy 2018 márciusában a Binance volt a fizetési folyamatok feldolgozásának preferált módja, mivel a fiók létrehozásához minimális azonosító információra volt szükség.

„Ez a leggyorsabb és legolcsóbb mód, amit kipróbáltam” – írta az egyik felhasználó a Reuters szerint.

Lazarus-támadások

A jelentés gyakran említi a Lazarust, egy hackercsoportot, amely az amerikai bűnüldöző szervek szerint a jogtalanul szerzett nyereséget Észak-Korea nukleáris fegyverprogramjának finanszírozására használja. Ennek eredményeképpen az Egyesült Államok 2019-ben szankciókkal sújtotta a szervezetet.
A Chainalysis, amely a Reutersszel együtt dolgozott a jelentésen, úgy becsüli, hogy a csoport 2020-ig 1,75 milliárd dollár értékű kriptót lopott el.
A Reuters szerint Lazarus a Binance-t használta a 2020-as 5,4 millió dolláros Eterbase-támadásból származó pénz tisztára mosására is, valamint az Axie Infinityt az Ethereum-hálózathoz kapcsoló Ronin oldallánc elleni 622 millió dolláros támadásra.
Hilman a Reutersnek elmondta, hogy a Binance több mint 5 millió dollárt azonosított és fagyasztott be a Ronin sidechain hackeléshez kapcsolódóan. Azt is elmondta, hogy a tőzsde továbbra is együttműködik a bűnüldöző szervekkel a nyomozásban.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés – 30.000 dollár fölött a BTC

Forrás: Decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Már 1000 bitcoin-automata van Ausztráliában

Ausztrália, a harmadik legtöbb bitcoin ATM-et üzemeltető ország új mérföldkövet ért el, mivel már 1000 aktív gép üzemel az államban. Az Egyesült Államok 2017 novemberében,...

Az XRP brutális visszaesése: 3 árszint, amit figyelnünk kell

Prémium Ripple (XRP) Az XRP brutálisan elutasította a 200 EMA ellenállási szintet. A stabilitás fenntartására tett kísérlet után az XRP éles visszafordulást tapasztalt a mozgóátlagtól, ami potenciálisan...

Floki Inu (FLOKI) technikai elemzés 04.25.

Prémium Floki Inu (FLOKI) A Floki Inu (FLOKI) árfolyama egy kritikus szinten pihent, ami az elkövetkező napokban masszív bikarallyt eredményezhet. Ahogy azonban a piaci helyzet medvéssé vált, a...

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers

Vendégbejegyzés A sportfogadás az emberiség egyik legrégebbi időkre visszanyúló szórakozása, több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az ókori görögök és rómaiak szenvedélyesen űzték ezt a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!