A bálnák mellett a bitcoin-tulajdonosoknak a nagymértékű bitcoinbányászoktól is félniük kéne, akiknek az áramköltsége közel nulla. Miért?

A fedezeti pontjuk annyira alacsony, hogy csökkentheti a bitcoin valós piaci értékét, mely megakadályozhatja a bitcoin árfolyamának robbanását.

A közel múltban a kínai rendőrség elkapott egy bitcoinbányász bandát, akik több mint 3 millió dollár értékű villamosenergiát loptak, hogy fedezzék bányászási tevékenységüket. Nagyjából 4000 bányászgépet foglaltak le az illegális műveletből.

Azt nem tudni, hogy pontosan mennyi bitcoint bányásztak tevékenységük során, de valószínűleg jelentős mennyiségről van szó. Még több aggodalomra ad okot, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, még több illegális bányász lehet Kínában.

Hatalmas profittal bányásznak az illegális bányászok

Jelenleg nagyjából 8000 dollárba kerülhet egyetlen bitcoin előállítása Kínában, az átlagos áramköltség pedig 0,045 $/kWh.De ha nem kerül semmibe az áram, ha például lopják, akkor az egyedüli költségeket a bányászgépek, a személyzet és a bérleti díj jelenti.

Forrás: coinrate.com

Az áramköltség drámaian hat a jövedelmezőségre, így akik ingyen árammal bányásznak sokkal alacsonyabb áron is egyenesbe jöhetnek, mint 8000 dollár, pedig ez az összeg jelenleg is sokkal alacsonyabb, mint a bitcoin jelenlegi globális árfolyama.

Ez azt jelenti, hogy az illegális kínai bányászok hatalmas profitokat termelnek, és még egy lehetséges medve piac esetén is jövedelmezők maradnak.

Arra is nagy lehet a késztetés, hogy minél előbb eladjanak, ami tovább növeli az árfolyam ingadozását és csak leviszi az árfolyamot. Fontos megjegyezni, hogy alacsony kereskedelmi forgalmú időszakok során, mint a hétvégén sokkal kevesebb bitcoin kell egy jelentős árfolyamzuhanáshoz.

Ideje, hogy Kína még komolyabban fellépjen az áramtolvajokkal szemben

Továbbá, ha ilyen alacsony a fedezeti pont, akkor növekedik a lehetősége, hogy lent tartsák az árfolyamot.

Tavaly, amikor a bitcoin árfolyama elérte éves mélypontját a fedezeti pont 3550 dollár volt, vagyis a hagyományos bányászok veszteséggel dolgoztak, így kerülték az eladást. De ha valaki ingyenárámmal dolgozott, akkor nem érezte a kriptotél szorítását.

Olvastad már? Tom Lee: „Fontos, hogy hátrébb lépjünk egyet, és a nagyobb képre fókuszáljunk.”

Így csak reménykedhetünk abban, hogy a kínai hatóságok annak ellenére, hogy nem támogatják a kriptopénzeket (legalábbis a „hontalanokat”) továbbra is vadásznak majd és leállítják az illegális bitcoinbányászokat.

Saját érdekükből fogják ezt tenni, de az egész Bitcoinökoszisztéma számára előnyt jelent majd.

Forrás: ccn.com

Kiemelt kép: Marco Verch Profession


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂