Jót hozhat a szeptember a bitcoinnak

-

Annak ellenére, hogy a szeptember történelmileg nem szokott túl jó hónap lenni a BTC számára, 2021 kivétel lehet ez alól, ha a jelenlegi piaci lendület megmarad.
A Bitcoin (BTC) már több, mint 10 napja küzd azért, hogy áttörje az 50 000 dolláros határt. Szeptember 2-án rövid időre átlépte ezt a szintet, pozitív hullámokat keltve az egész piacon.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Azóta az ár a 49.000 dolláros tartományban tartózkodott, mielőtt visszapattant volna, és szeptember 3-án ismét elérte az 50.000 dolláros határt.
Mivel a bitcoin gyakran ciklikusan viselkedik, a szeptemberi havi trendek mintákat követhetnek az árfolyamban, ez viszont hasznos lehet a következő hónap kilátásainak felmérésében.
Történelmileg a szeptember a BTC egyik leggyengébb hónapja. Ha megnézzük a havi árfolyamadatokat 2013 óta, akkor kiderül, hogy nyolc év alatt kétszer – 2015-ben és 2016-ban – tudott pozitív nyereséget felmutatni szeptemberben, maximum 6%-ot, ami szinte stagnálásnak tekinthető.
Pete Humiston, a Kraken tőzsde kutatási részlegének a vezetője arról beszélt, hogy mit jelenthet ez a trend az idei évre:

„A szeptember történelmileg a bitcoin legrosszabbul teljesítő hónapja. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt körülbelül három hétben már az 50 000 dollárt súrolta. Ha a bitcoin kitörést produkálna e lélektanilag jelentős mérföldkő fölé, az megújíthatná a befektetők érdeklődését, és elindíthatná azt a lendületet, ami ahhoz szükséges, hogy egészen a 60 000 dollárig visszavezesse.”.

Tény, hogy a BTC az elmúlt öt évből négyben pirosat mutatott szeptemberben, így ez a legborúsabb időszak az érme számára.
Az 50 000 dolláros szint azonban az egyik jelentős ellenállási szintnek számít az eszköz számára, amióta áttörte ezt a határt, alig néhány nappal azután, hogy Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat február 8-án 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt BTC-t, valamint elkezdte elfogadni a Bitcoint fizetési módként.
Az, hogy e hónap elején rövid időre ismét átlépte ezt az ellenállási szintet, pozitív jel lehet az eszköz számára.
A jelenlegi forgatókönyv Hunain Naseerrel, az OKEx Insights – az OKEx kriptopénz tőzsde kutatócsoportjának – vezető elemzőjét is elgondolkodtatta.

„A dolgok jelenlegi állása szerint a BTC 50.000 dollár alatti küzdelme a nagy harc, amit a bikáknak meg kell nyerniük, mielőtt a 60.000 dollárra tekinthetünk. Az 50 000 $-ról 60 000 $-ra történő elmozdulás valószínűleg sokkal gyorsabb lesz, mint a jelenlegi 40 000 $ és 50 000 $ közötti mozgás”.

Az S2F modell kisebb kitérést lát

A Twitter felhasználó PlanB stock-to-flow (S2F) modellje az egyik legpontosabb kvantitatív modell, amely a bitcoin árfolyamát próbálja értékelni és előrejelezni.
Ezt az eszköz adott időszakban a forgalomba kerülő kínálat, az új készlet alapján teszi.
A modell szerint a bitcoin árfolyamának túl kellene lépnie a 100 000 dolláron.
A BTC azonban jelenleg talpra áll a július végi S2F nagyobb kitéréséből, amikor úgy tűnt, hogy a modell érvényét vesztheti.
Nem ez az első eset, hogy a bitcoin árfolyama negatívan eltér a modelltől. Az eltérés 2018 október végén kezdődött, és 2019 június közepéig tartott, közel hét hónapig.
Ehhez képest a mostani folyamatos negatív eltérés csak körülbelül három hónapig tartott. Itt érdemes megjegyezni, hogy az év hátralévő részére az S2F modell jelentősen lapos, és a negyedik negyedév elejére hasonló tartományt prognosztizál.

Forrás: cointelegraph.com

Naseer a továbbiakban a modell előrejelzéseit a piaci árral összehasonlítva a következőket mondta:

„A jelenlegi hangulatot és a hosszú távú fundamentumokat figyelembe véve nem kizárt, hogy a BTC decemberre elérje a 100 000 dollárt, különösen mivel az október és a november történelmileg jó hónapok a bitcoin számára. Könnyen elképzelhető, hogy december közepére elérje a 100K dollárt, mielőtt bármilyen korrekciót végrehajtanának”.

Ezzel a modellel kapcsolatban Jake Wujastyk, a TrendSpider, egy technikai elemző szoftvercég vezető piaci elemzője a következőket nyilatkozta:

„A 2020. márciusi mélyponttól a 2020. októberi gyertyáig (hét hónap) mért mozgást használva, ezt a mért mozgást alkalmazva a 2021. júniusi mélypontra, ez az év végére 100 000 dollár körüli értéket jelentene, feltéve, hogy a mozgás ugyanilyen lesz”.

Annak ellenére, hogy az S2F modell eddig rendkívül pontos volt a bitcoin árfolyamának előrejelzésében, fontos megjegyezni, hogy minden technikai indikátornak megvannak a maga korlátai. Humiston inkább a kriptopénzpiac szélesebb perspektívájáról beszélt:

„A 100 000 dollárra való elmozdulás négy hónap alatt jelentős tőkebeáramlást igényelne. Bár természetesen nem lehetetlen, de valószínűtlennek tűnik most, hogy a befektetők figyelme az alternatív kriptoeszközök, például az Ethereum, a Cardano és a Solana felé fordult”.

Az altcoin boom megakadályozhatja a 100K dolláros BTC-t idén

Míg a bitcoin lassan kúszik az 50 000 dolláros határ felé, sőt, jelenleg azért küzd, hogy megtartsa azt, addig az altcoinok, mint az Ether (ETH), a Cardano (ADA) és a Solana (SOL) szép kitörést produkáltak.
A CoinMarketCap adatai szerint az előző hét napban, a cikk írásakor a BTC 6,40%-ot tett ki. Ehhez képest az altcoinok eltörpültek ezek mellett a számok mellett: a SOL 73,83%-ot, az ETH 26,57%-ot, az ADA pedig 15,97%-ot könyvelhetett el ugyanezen időtartam alatt. A SOL és az ADA nemrég szeptemberben új történelmi csúcsokat is elért.

Ez az altcoin-boom a Bitcoin Dominance (BTCD) indexet a TradingView.com adatai szerint 41,46%-ra csökkentette a cikk írásakor.
Ez hasonló a 2018 júniusában elért szintekhez. A KuCoin kriptotőzsde vezérigazgatója, Johnny Lyu is megszólalt a témában:

„Fontos megérteni, hogy az ETH és más altcoinok hogyan tudnak versenyezni a BTC-vel az új befektetők pénzéért, és hogyan tudnak viselkedni azok, akik már régóta a piacon vannak[…] A kripto tömeges elterjedése nem érhető el az altcoinok virágzása nélkül. Sok piaci szereplő úgy véli, hogy a jelenlegi árszint mellett az altcoinok értéke az, amelyik hajlamosabb a többszörösére emelkedni.”

A Solana árfolyama például az év eleje óta több mint százszorosára nőtt. Még a PlanB optimista S2F modellje is a BTC árfolyamát az év végére alig több mint 100 000 dollárra prognosztizálja, ami mindössze háromszorosa a coin év eleji árának.
Az ilyen hatalmas hozamkülönbségek akár arra is késztethetik a befektetőket, hogy az altcoinokat válasszák befektetési eszközként a bitcoin helyett.
A bitcoin iránti intézményi érdeklődés azonban a júniusi és júliusi szintekhez képest nagyobb erőt mutat.
A Microstrategy augusztus 24-én újabb BTC-vásárlást hajtott végre, ezúttal 177 millió dollár értékben.
Ez összesen 105 085 BTC-t jelent, amelynek értéke jelenleg 5,2 milliárd dollár, és a 21 millió BTC maximális kínálat 0,5%-át teszi ki.

Még a világ egyik legjelentősebb pénzügyi intézménye, a Citigroup Inc. is fontolgatja a világ legnagyobb származtatott tőzsdéje, a Chicago Mercantile Exchange által kínált Bitcoin-futures kereskedését.
A legfrissebb jelentés szerint a banki cég a szabályozói jóváhagyásra vár, hogy kereskedhessen ezzel a származtatott eszközzel.
Lyu beszélt továbbá arról, hogy a kriptopénzpiac egészének növekedése megújítja az intézményi érdeklődést az iparág iránt:

„A kriptopénzek iránti intézményi érdeklődés fokozatos helyreállása már most is nyilvánvaló. A SpaceX Bitcoinba történő befektetéseiről szóló pozitív hírek, az Ethereum augusztusi és a Cardano szeptemberi hálózatfrissítései – mindez semlegesíti a májusi és júniusi medvepiacot, és erősíti a piaci szereplők további növekedésbe vetett bizalmát”.

Wujastyk azt is felvetette, hogy a bitcoin elmúlt hónapokban tapasztalt ármozgásaihoz nagy mennyiségű tőkeinjekcióra van szükség a piac mozgatásához, ami arra utal, hogy az intézményi tőke mindenképpen érintett.

Ez a piaci lendület, amely jelenleg mind a bitcoin, mind az altcoinok esetében fennáll, lehet az a megkülönböztető tényező, amely a kriptopénzpiac történelmileg rettegett hónapjához vezethet.

Olvastad már? Az elmúlt 24 órában több Ethereum égett el, mint amennyit kibányásztak

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

1,1 millió napi felhasználó a Polygonon: Mi lesz a MATIC következő lépése?

A Polygon (MATIC) lánc 2024-ben nagyobb felhasználói részvételt és likviditási infúziót tapasztalt, ami a szélesebb piacot arra késztette, hogy felfigyeljen rá. A Polygon a stablecoin kínálat...

A kriptovaluták és az online kaszinó oldalak közötti kapcsolat

Vendégbejegyzés Ha összességében tekintjük át a 2020-as évtized internetes trendjeit, akkor szinte egyértelmű, hogy a címbe foglalt két téma egy képzeletbeli listán előkelő helyen szerepelne. Az...

ICP vs. DOGE árfolyam elemzés 03.28.

Prémium ICP vs. DOGE Az Internet Computer (ICP) a múlt héten felülmúlta a Dogecoin (DOGE) teljesítményét, mivel értéke több mint 50%-kal emelkedett a hét nap alatt a...

Ha ezeket a tokeneket most biztosítod, akkor az gyümölcsözővé teheted az altszezont

Vendégbejegyzés A kriptopiacon nagy a várakozás a következő altcoin szezon közeledtével, amely az előrejelzések szerint körülbelül 45 nap múlva kezdődik. Ez a ciklus, amelyet a Bitcoin (BTC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!