Henry Ford 100 éve megjósolta, hogy egy energia alapú pénz válthatja le az aranyat

-

A bitcoin energia segítségével működik, a két rendszer közötti hasonlóság számottevő. A legendás amerikai vállalkozó 1921-ben írt egy energia-alapú új pénzrendszerről, amely a világgazdaságot működtethetné.
A 2008-as white paperben a P2P elektronikus pénzrendszer, a Bitcoin pedig hasonló hátteret kapott Satoshi Nakamototól.

Forrás: Library of Congress

A New York Tribune hasábjain megjelent cikkében Ford úgy írt, hogy az arany lecserélése egy energiapénzre végre megszüntetné a globális pénzügyi elit kontrollját, és véget vethetne a háborúknak.
Ehhez erőművet is épített volna, a pénzhez szükséges energia biztosítására.

„Egy energiapénzzel meg tudnánk határozni, hogy adott időn keresztül adott mennyiségű energiát kell elhasználnunk, hogy 1 dollárnyi pénzhez jussunk. Ehhez egyszerűen csak máshogyan kell felépíteni a rendszert, mint ahogyan a mostani bankrendszer teszi, és amelyről azt mondják, hogy nincs más lehetőség. Ha a kormányzatot érdekli ez a dolog, a további részletekről is lehet beszélni.”

Ford nem érte meg, hogy a látomása valóra váljon, de nagyjából száz évvel később a Bitcoin létrehozta ezt a rendszert. 2009 óta 18,8 millió bitcoint bányásztak ki, energia segítségével.
Ez a proof of work konszenzus sokszor kerül a környezetvédelmi aggodalmak fókuszába, de ezek többnyire már ott hiteltelenné válnak, hogy nem veszik figyelembe a bányászat zöldenergia-hasznosítását.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A háborúk vége

Az arany összefügg a háborúval. Ennek az az oka, hogy az aranyat kontrollálni lehet. Szüntesd meg a kontrollt, és véget vethetsz a háborúknak.”

A Bitcoin egyik nagy előnye, hogy a stabilitása és a manipulálhatatlansága miatt véget vet a háborúknak, hiszen nem lehet majd azokat finanszírozni.
Az aranystandard rendkívül megnehezítette a kormányok számára, hogy inflációval ingyen pénzhez jussanak, a nemzetközi bankrendszer Ford elmondása alapján az aranypiacot is kézben tartotta.
Ezzel pedig felhalmozni és kontrollálni is tudták a nemesfémet, létrehozva a pénzpiacokat, amelyek kifejezetten felfutottak a háborús időkben.
1971-ben aztán az aranystandard végleg megszűnt, mikor Nixon bejelentette, hogy megszünteti a dollár mögötti aranyfedezetet. 1973-ig még valamennyire működött a rendszer, de 1976-ra teljesen leállt.

Valójában a hagyományos aranystandardot az angol parlament már 1931-ben felfüggesztette, és rá két évre az amerikaiak is követték a példájukat, egyfajta maradvány-rendszer még évtizedekig működött.
A Redditen az említett újságcikk sok szavazatot kapott. Satoshi sosem említette Henry Ford nevét, de számosan gondolják úgy, hogy a Bitcoin létrehozásakor inspirációt kaphatott a mágnástól is.
Olyan gondolat is felmerült viccként, hogy Satoshi akár Ford reinkarnációja is lehet, hiszen ez utóbbiról úgy tudjuk, hitt a lélekvándorlásban.

Olvastad már? Miért éppen a Bitcoin? – Új, ingyen letölthető ekönyv

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Arthur Hayes: A „kockázatos” stablecoin

Az Ethena mesterséges dollárja, az USDe az utóbbi időben robbanásszerű növekedést ért el, tekintettel az ellenállhatatlan hozamviszonyaira. Sőt, most már a stablecoinok között az első ötben...

A ChatGPT előrejelzi a főbb kriptók árait a BTC feleződése után

Vendégbejegyzés A közelmúltbeli felezési esemény egy sor árfolyammozgást indított el a jól ismert kriptovaluták esetében. Ahogy a piaci szereplők alkalmazkodnak ehhez az új fázishoz, a ChatGPT friss...

Egy újabb Bitcoin feleződés utáni előrejelzés

Elérkezett végre a D-nap - a Bitcoin (BTC) 2024-es feleződése. Az izgalom ellenére azonban a várva várt esemény két táborra osztotta a közönséget - Azokra,...

A Bitcoin felezési árfolyam előrejelzése

Prémium A Bitcoin (BTC) most egy kritikus ponton van, hiszen már csak néhány óra van hátra a várva várt 4. feleződésig. Az IntoTheBlock adatai szerint azonban a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!