Felszámolás fenyegeti a megunt majom NFT-ket

-

A BendDAO NFT hitelezési platform a teljes Bored Ape gyűjtemény közel 3%-át birtokolja fedezet formájában. Sok NFT nemrég a felszámolás „veszélyzónájába” került.
Több tucatnyi, kölcsönkapott pénzzel vásárolt Bored Ape Yacht Club non-fungible token (NFT) veszélyesen közel áll a kényszerértékesítéshez, és aggodalomra ad okot, hogy ez még több felszámolást indíthat el.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A probléma a BendDAO-nál, egy peer-to-peer kölcsönző szolgáltatásnál van kialakulóban, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ethert (ETH) kölcsönözzenek az NFT-jeik ellenében.
Az ügyfelek jellemzően az NFT-gyűjtemény padlóárának 30-40%-ának megfelelő kölcsönt vehetnek fel, vagy a minimális nyílt piaci árat, az NFT-t biztosítékként elzálogosítva.
A padlóárak az elmúlt hónapokban olyannyira lezuhantak, hogy a 272 BendDAO-hitellel rendelkező 272 Bored Apesből 45 darab jelenleg a platform „veszélyzónájában”. Más szóval 5,3 millió dollár értékű Bored Apes-t fenyeget a felszámolás veszélye.
A BendDAO népszerű az NFT-gyűjtők körében, így egy esetleges tűzoltóeladás mértéke hatalmas lehet. A BendDAO-hoz kötött 272 Bored Apes a teljes gyűjtemény 2,72%-át teszi ki.
Egy tömeges felszámolási esemény más NFT-kölcsönző szolgáltatásokra is hatással lehet, amelyek az elmúlt évben az NFT-iparág népszerűségének robbanásszerű növekedésével kerültek előtérbe.
Emellett a Bored Apes az egyik legjelentősebb NFT-gyűjtemény, ha nem a legfontosabb, így az ezen a téren bekövetkező kaszkádszerű felszámolásoknak széles körű következményei lehetnek a Bored Apes-en túl is.
„Az NFT padlóárának rövid távú ingadozásai normálisak” – mondta a BendDAO közleményében. „A konszenzus a blue chip NFT-kkel kapcsolatban nem egy nap alatt épült fel, és nem is fog rövid idő alatt összeomlani.”


A legtöbb Bored Ape-tulajdonos, akit a likvidálás veszélye fenyeget, hónapokkal ezelőtt vásárolta ape képeit, amikor a padlóár 125 ETH volt. Azóta ez alig 70 ETH fölé esett a szélesebb körű NFT-roham közepette.
Azok a gyűjtők, akik a Bored Apes képeiket fedezetként használták, egyszerűen kifizethetik a kölcsönt plusz a kamatokat, hogy kivonják az NFT-ket az oldalról.
A probléma egy része az NFT-kereskedés mechanikájában rejlik, ahol a padlóárak az ETH dollárral szembeni árfolyamának ingadozásához igazodnak.
Annak ellenére, hogy az ETH az elmúlt hónapban 1000 dollárról közel 2000 dollárra emelkedett, a BendDAO-hoz hasonló kölcsönző szolgáltatások továbbra is az eredetileg kölcsönzött tokenben denomináltak, ami azt eredményezi, hogy néhány Bored Apes-t magasabb dolláráron kell likvidálni, mint ahogy megvásárolták.
Mivel egyre több magas árú NFT kerül „eladásra” felszámolási aukciók formájában, a gyűjtők elkezdtek kirakatvásárlásokat végezni a kedvezményes árakért.
A BendDAO-n árverésre bocsátott NFT-kre tett ajánlatoknak a gyűjtemény alapárának 5%-án belül kell maradniuk, függetlenül attól, hogy az mennyire vonzó.

Franklinnek 60 majma van

Egy Franklin néven ismert, termékeny NFT-gyűjtő hamar az aggodalmak középpontjába került, mivel ő a legnagyobb kölcsönző a platformon.
Franklin 60 Bored Apes tulajdonosa, és több mint 10.000 ETH (kb. 17,5 millió dollár) hitelt vett fel a BendDAO-tól, bár Franklin úgy tweetelt, hogy azóta visszafizette a hiteleket.


Mint sok szolgáltatás a kriptovilágban, Franklin esete is mutatja, hogy a „bálnák” milyen befolyással lehetnek a kisebb résztvevőkre, egyes személyek lépései ugyanis egész ökoszisztémákat képesek veszélybe sodorni.

Olvastad már? A Ripple CTO-ja visszavág Vitalik Buterinnek az áskálódásaiért

Forrás: coindesk.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Altcoinok, amelyekkel milliókat kereshetsz 🚀 Valódi 100x lehetőség

Vendégbejegyzés A Bitcoin blokkjutalmának felére csökkenése izgalmat kelt a kriptoközösségben. Többen úgy vélik, hogy ez hatalmas értéknövekedést indíthat el, ami akár 200.000 dolláros csúcsokat is elérhet. Az optimista...

1,1 millió napi felhasználó a Polygonon: Mi lesz a MATIC következő lépése?

A Polygon (MATIC) lánc 2024-ben nagyobb felhasználói részvételt és likviditási infúziót tapasztalt, ami a szélesebb piacot arra késztette, hogy felfigyeljen rá. A Polygon a stablecoin kínálat...

A kriptovaluták és az online kaszinó oldalak közötti kapcsolat

Vendégbejegyzés Ha összességében tekintjük át a 2020-as évtized internetes trendjeit, akkor szinte egyértelmű, hogy a címbe foglalt két téma egy képzeletbeli listán előkelő helyen szerepelne. Az...

ICP vs. DOGE árfolyam elemzés 03.28.

Prémium ICP vs. DOGE Az Internet Computer (ICP) a múlt héten felülmúlta a Dogecoin (DOGE) teljesítményét, mivel értéke több mint 50%-kal emelkedett a hét nap alatt a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!