Ezért lehet a Bitcoin biztonságban egy globális tőzsdei válságtól

-

Mivel a BTC nem kapcsolódik a hagyományos pénzügyekhez, és nem lehet erőszakkal eladni a pénzügyi veszteségek fedezésére, az árfolyam nem biztos, hogy „összeomlik”, ha globális tőzsdei összeomlás következik be.
A Bitcoin (BTC) volatilitásának, a rendszeresen előforduló jelentős áringadozásoknak az egyik oka a felhasználási esetek közötti eltérés.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Egyes szakértők „digitális aranynak”, egy valóban ritka és tökéletes értéktárolónak (SoV) tartják. Mások a Bitcoint technológiai projektnek vagy egyfajta szoftvertípusnak tartják a megfelelő hálózattal.
Salvador törvényes fizetőeszközként való elfogadása valószínűleg a Lightning Network által biztosított csereeszköz (MoE) funkciót fogja bizonyítani.
A második rétegű skálázási megoldás azonnali és őrülten olcsó átutalásokat tesz lehetővé, bár rendszeres, a láncban végrehajtott tranzakciókat igényel, hogy belépjen vagy kilépjen valaki ebből a párhuzamos hálózatból.
Ahogy ezek a Bitcoinról szóló narratívák idővel változnak, úgy változik a BTC és a hagyományos eszközök közötti korreláció is.
Például voltak tartósan erős korrelációs időszakok az arannyal.
Bitcoin vs arany (nemesfém) 2020 -ban. Forrás: TradingView

A 2020. márciusi összeomlás szinte minden eszközosztály számára pusztító volt, de ezt követően a hat-hét hónapot követő helyreállítási minta gyakorlatilag azonos volt az arany és a Bitcoin esetében.
Érdekes módon 2021-ben éppen ellentétes mozgás következett be, ami fordított korrelációt mutatott a két eszköz között.

A Bitcoin a technológiai részvények helyettesítője?

Másrészt a Bitcoin elkezdte utánozni a hongkongi részvénypiacot, a Hang Seng Index (HSI) által mért értékeket.
Ennek legfőbb alkotóelemei közé tartozik a Tencent, az Alibaba és a Meituan, amelyek milliárdos ázsiai technológiai vállalatok.

Bitcoin vs Hang Seng Index (részvények). Forrás: TradingView

A befektetők szemléletének ez a változása – az arany árának követéséről a technológiai részvények felé – felveti a kérdést, hogy a Bitcoin vajon alámerül-e a Hang Seng elmúlt 90 napban látott, lefelé irányuló mozgásának.
Szeptember 14-én Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Evergrande Group bejelentette, hogy az eladások jelentős visszaesése miatt a vállalat kénytelen elhalasztani az adósságával kapcsolatos kifizetéseket.
Ennek az egyetlen vállalatnak több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettsége van, és az elemzők szerint ez komoly hatással lehet a szélesebb piacra.
Augusztusban a kínai kiskereskedelmi forgalom 2,5%-os csalódást okozott az előző évhez képest, miközben a befektetők 7%-os növekedést vártak.
Nyilvánvaló, hogy a növekedést és a gazdaságot 2020-ban erősen befolyásolta a kormányok covid-19 járványra adott reakciója.
Figyelembe kell azonban venni, hogy a legbefolyásosabb központi bankok 2020 első negyedéve óta nulla közeli vagy akár negatív kamatlábakat alkalmaznak.
Így ha a gazdaság nem tud lendületet venni a több billió dolláros ösztönzőcsomagok közepette, akkor nem sok mindent lehet tenni az általános részvénypiaci korrekció és az adósságpiacok esetleges veszteségeinek megelőzésére.
A probléma a következő: a Bitcoin lehet, hogy 12 éves, de még soha nem szembesült jelentős gazdasági válsággal, legalábbis olyannal, ami a több mint 250 billió dolláros globális adósságpiacokat veszélybe sodorta volna.
Ezért bármilyen elemzés vagy becslés valószínűleg nem fog hiteles értékelést adni.

A bitcoint kevésbé befolyásolhatja egy piaci összeomlás

A kriptopénznek azonban van egy előnye a hagyományos piacokkal, például a kereskedelmi ingatlanokkal, részvényekkel és kötvényekkel szemben.
A hitelezők elárverezik ezeket az eszközöket, ha az ügyfelek nem fizetnek, és ez további nyomást jelent, mivel a banknak vagy intézménynek nem áll érdekében megtartani azokat.
Másrészt általánosságban elmondható, hogy a Bitcoin és a kriptovaluták nem használhatók biztosítékként.
Ami a származékos piacokon milliárdos nagyságrendű Bitcoin-futures likvidálásokat illeti, azok csak szintetikus eszközök.

Kétségtelen, hogy ezek az események hatással lesznek az árfolyamra, de a nap végén a tényleges BTC a derivatívák tőzsdéjén marad. Kizárólag a long (vevői) egyenlegről a short (eladói) számlára kerül.
Amíg a Bitcoin nem rögzül teljesen a pénzügyi piacokon, és nem fogadják el biztosítékként és betétként, addig a kriptopénz közép távú rendszerszintű kockázata alacsonyabb, mint a hagyományos piacé.

Olvastad már? A Coinbase ismét az USA kormányának fog dolgozni

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitwise benyújtotta Ethereum ETF kérelmét

A Bitwise, az egyik vezető kriptopénz vagyonkezelő S-1 formanyomtatványt nyújtott be az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez egy spot alapú Ethereum ETF elindítása érdekében. Ha jóváhagyják, a...

Binance Coin (BNB) technikai elemzés 03.28.

Prémium Binance Coin (BNB) A Binance Coin (BNB) múlt heti árfolyam-emelkedése a Chaikin Money Flow (CMF) lefelé irányuló trendjével együtt medvés divergenciát hozott létre, ami potenciális árfolyam-fordulatra...

Ezek a kriptók gazdaggá tesznek ezen a bikafuttatáson

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződése élénk vitákat váltott ki a kriptoközösségben, és sok szakértő jelentős árfolyam-emelkedésre számít. Ezt a fejleményt alapul véve bizonyos kriptovaluták készen állnak arra, hogy...

„A Solana az új Ethereum” – Íme, miért gondolja ezt ez a vezető

A Solana (SOL) decentralizált tőzsdei (DEX) tevékenysége rekordot döntő tranzakcióvolumen-emelkedésnek volt tanúja, ami egybeesett a szélesebb kriptopénzpiaccal. Különösen a Solana heti DEX volumene meghaladta a 13,3...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!