Craig Wright peres eljárásban hurcolja meg a Bitcoin fejlesztőit

-

Az Ontier LLP ügyvédi iroda jogi lépést kezdeményezett az önjelölt Bitcoin-feltaláló Craig Wright nevében, hogy ügyfelük csaknem 5 milliárd dollárnyi bitcoint szerezhessen vissza – derült ki egy tegnap közzétett dokumentumból.
Az alapvetően azt követeli, hogy a „BTC, BCH, ABC és BSV fejlesztői” tegyék lehetővé Craig Wright cége, a Tulip Trading Limited számára, hogy „újra hozzáférést szerezzen bitcoinjaihoz.”

Az ügyvédek azzal érvelnek, hogy Wright számítógépét 2020 februárjában meghackelték, ennek következtében elloptak tőle két olyan privát kulcsot, amely látszólag hozzá tartozott.

„2020 februárjában Dr. Craig Wright személyi számítógépét ismeretlen személyek meghackelték számítógépét, és feloldottak a titkosítás alól két címhez tartózó két privát kulcsot, amelyek jelentős mennyiségű, a TTL tulajdonában lévő bitcoint birtokoltak, és amelyeket elloptak” – állította az Ontier, majd hozzátette: „Ezek az eszközök a múltban és továbbra is a TTL tulajdonában állnak.”

Jelentős következmények” a Bitcoin számára

Az ügyvédek azzal érveltek, hogy a Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash ABC és Bitcoin SV fejlesztőinek mindent meg kell tenniük azért, hogy a látszólag ellopott vagyont visszajuttassák, hiszen „magas szintű hatalommal és irányítással rendelkeznek a hozzájuk tartozó blokkláncok fölött.”
Ironikus módon Wright jól ismert támogatója a Bitcoin SV-nek, és úgy promotálja az elképzelést, mint a „valódi Bitcoin” – ez azonban nem rettentette vissza az ügyvédeit attól, hogy a BSV fejlesztőit is bevonják az ügybe.
A Ontier azt is elmondta, hogy ennek „a követelésnek jelentős következménye lesz a többi felhasználóra, valamint a Bitcoin működésének módjára nézve egyaránt.

„Állításunk szerint beazonosítható jogi kötelezettségek terhelik azokat, akik részt vesznek a Bitcoin fejlesztésében és irányítják a hálózatot. Egy komoly nagyságrendű lopás áldozataként a Tulip Trading célja, hogy visszaszerezze a hozzáférését a digitális eszközeikhez azok révén, akik [ezt meg tudják oldani]” – mondta Paul Ferguson, az Ontier LLP partnere.

Érvelése szerint „a tény az, hogy a Tulip Trading digitálisan tárolt Bitcoinjai privát kulcsainak ellopása nem gátolja meg a fejlesztőket attól, hogy belenyúljanak a kódba, hogy lehetővé tegyék, hogy a jogos tulajdonos visszaszerezze az irányítást bitcoinjai fölött.
Az azonban nem teljesen világos, hogyan értik az ügyvédek azt, hogy a Bitcoin fejlesztői vissza tudják juttatni azokat a coinokat, amelyeket állítólag elloptak Wrighttól.
Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a bitcoin kódja nyílt forráskódú, és nincsenek semmilyen „hivatalos” fejlesztők, így gyakorlatilag bárki be tudja nyújtani saját javaslatait – amelyet aztán a közösségi konszenzus függvényében vagy implementálnak, vagy nem.

Wright jogi sorozata folytatódik

Mindeközben a kriptoközösség tagjai nincsenek oda Wright legutóbbi törekvéseiért – habár nem ez az első ilyen alkalom.
Cobra például, a bitcoin.org weboldal fenntartója úgy fogalmazott, ez egy jól megtervezett, és „nagyon komoly” jogi támadás a Bitcoin-fejlesztők ellen.

„Craig Wright most a Bitcoin fejlesztőit perli. Hozzá akar férni azokhoz a coinokhoz, amit állítólag elloptak tőle. A fehér könyves üggyel ellentétben úgy néz ki, hogy ez egy jól megtervezett, és nagyon súlyos jogi támadás” – mondta Cobra.”

„B*szódjon meg minden tőzsde, amelyik továbbra is listázza a BSV-t” – tette hozzá.


A Monero fenntartója, Riccardo Spangi, aka Fluffypony rámutatott, hogy az Ontier által Wrightnak tulajdonított tárcák valójában nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyek pénzhez jutottak a meglopott Mt.Gox kriptotőzsdétől még 2011-ben.

„Végül ügyvédjein keresztül megkaptuk az igazolást arról, hogy Craig Weight a Mtgox-hacker (lásd az 1FeeX cím fölötti tulajdonjog visszaszerzésének követelését). Már látom, ahogy a Mtgox-hack érintettjei üldözőbe veszik (sic) Craig Wrightot, amiért ellopta a BTC-iket” – tweetelte Spangi.


Ahogy arról korábban több hírportál is beszámolt, Craig Wright korábban kijelentette, hogy tervei között szerepel több mint 6000, blokklánc-technológiával kapcsolatos szabadalom benyújtása.

Olvastad már? Folyamatosan fog bitcoint vásárolni a MicroStrategy

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért olyan megbízható a blokklánc technológia?

A blokklánc technológia az utóbbi években robbanásszerűen terjedt el, különösen a pénzügyi szektorban, ahol a technológia a Bitcoin és egyéb kriptovaluták mellett vált ismertté. A...

Solana (SOL) technikai elemzés 04.19.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) kétszámjegyű árfolyam-emelkedése az elmúlt 24 órában a Coinglass adatai szerint a Futures piacon néhány short pozíció felszámolását eredményezte. A SOL értéke a...

Arthur Hayes: A „kockázatos” stablecoin

Az Ethena mesterséges dollárja, az USDe az utóbbi időben robbanásszerű növekedést ért el, tekintettel az ellenállhatatlan hozamviszonyaira. Sőt, most már a stablecoinok között az első ötben...

A ChatGPT előrejelzi a főbb kriptók árait a BTC feleződése után

Vendégbejegyzés A közelmúltbeli felezési esemény egy sor árfolyammozgást indított el a jól ismert kriptovaluták esetében. Ahogy a piaci szereplők alkalmazkodnak ehhez az új fázishoz, a ChatGPT friss...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!