Kazár Viktóriával, az Inlock megfeleltetési és műveleti vezetőjével beszélgettünk karrierről, az Inlock megszületéséről, szabályozásról és a kölcsönplatform jövőjéről.

Az Inlock Rólunk oldalán azt olvasom, hogy több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezel az üzleti, pénzügyi szolgáltatások területén. A hazai kriptoközösség főleg az Inlock Telegram-csoportjából ismerhet Téged. Honnan indultál, mivel foglalkoztál az Inlock előtt?

Egy hazai IT-s cégnél dolgoztam gazdasági asszisztensként pénzügyi controlling, néha HR-területen. Onnan az SAP-hoz kerültem, szintén pénzügyi, controlling pozícióba, de ott már projektfeladatokat is kaptam.

Igazából 150 tanácsadó munkáját fogtam össze a háttérből, majd pályázatokat, ajánlatokat írtam, és ahogy beletanultam az SAP-ba, már teszteltem, koncepciót alkottam, végül önálló projektfeladatokat kaptam.

És ezt követően saját vállalkozásba kezdtél, ha jól tudom…

Igen, a család mellett (gyerekek) nagyon feszített volt a multis környezet, így freelancerként önálló SAP-tanácsadó lettem. Ezáltal több projektbe is betekintettem, vagy önállóan vezettem azokat.

Milyen út vezetett innen a kriptovilágba? Egyáltalán mi volt előbb, a kriptó vagy az Inlock?

A kriptó nagyon korán jött, de még sokáig nem volt lehetőségem kipróbálni. Csodálattal hallgattam, nagyon érdekelt, főleg amiért, ahogy létrejött, sokat beszéltünk róla a kollégákkal. Olyan volt, mint egy misztikus unikornis.

Csabával és Péterrel – a másik két INLOCK-alapítóval – az volt az álmunk, hogy valamilyen felhasználási módot találjunk, a már meglévőkön túl.

Még nem tudtuk, hogy mit, de éreztük, hogy még az elején szeretnénk elkapni a fonalat. Több tucat ötletünk volt, hogy mire használjuk a blockchain-technológiát, de sorban elvetettük őket.

Aztán egyik nap jött az ötletem, elmeséltem Csabának: adjunk kölcsön úgy, hogy nem futunk árfolyamkockázatot. Másnap szólt, hogy támadt egy fantasztikus elképzelése – a P2P-lending.

Elkezdték Péterrel kidolgozni. Mondtam, hogy segítek, amiben tudok. Aztán még az elején egyik nap felálltam a munkahelyemen (nem értettem egyet az akkori főnökömmel), és mondtam, hogy másnap nem jövök.

Mondtam Csabának, itt vagyok csináljuk. Kicsit mérges volt, hogy egy jól fizető projektet otthagytam, mert még annyira az elején voltunk – hogy lesz így munkabérem, stb.

Aztán megoldottuk, elég határozott voltam. Mondtam neki, hogy a másik munkám mellett már nem fér el az Inlock, 100%-ban szeretném csinálni.

A magyar INLOCK-nál több mint 8% fix éves kamatot is kaphatsz megtakarításaid után.

Tehát Csabával és Péterrel ismertétek egymást korábban is…

Igen, közös volt a baráti körünk. Csaba az első IT-s munkahelyemen dogozott és akkor jött el a cégtől, mikor én odakerültem.

Ő megalapította az első IT-s cégét, ahonnan a bankszektorba lépett tovább. Több mint 15 éve ismerjük egymást. Az volt a szerencsés együttállás, hogy mindhárman szerettünk volna valami újat és merőben mást, mint addig.

Az Inlock megalakulásától Te viszed a műveleti és megfeleltetési vezető szerepét? Milyen feladatokkal járnak ezek a pozíciók?

Sokkal összetettebb a feladatom, mint egy nagyvállalatnál. Mivel nagyon kis cég vagyunk, még nincsenek külön pozíciók, mint azt máshol megszokhattuk. Mindenki csinál mindent „is”.

Ha a jogszabályi megfelelés van porondon, akkor azt készítem elő. Tavaly volt ugye a NAV-ügyfél- azonosítás, ami hetekre, hónapokra ellátott feladattal. Belső szabályzatokat kellett írni, amit a NAV véleményezett, közben auditáltattuk a szolgáltatást, annak kapcsán még több szabályzatot írtunk.

Elkezdtük építeni a hazai ismertségünket. Volt pár marketingkampány, amit vezettem. A fejlesztések kapcsán néha belekontárkodom az ügyfél oldali részekbe, de az ehhez kapcsolódó toborzás vagy könyvelés is hozzám tartozik.

Próbálok minden feladatot levenni a srácok válláról, hogy ők tényleg a legfontosabbal foglalkozzanak .

Milyennek látod az MNB vagy az EU-s szabályozók hozzáállását? Az Inlock Észtországban van bejegyezve, mit jelent ez pontosan a megfeleltetés szempontjából?

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy teljesen átkerüljön az INLOCK a magyar cég alá, itthon jobbak az adózási feltételek, a jogszabályokban jobban boldogulunk, feleslegessé vált az észt cég.

Főleg, hogy az EU-ban egységes szabályozás van, amit már itthon is kikényszerítettek, vagy legalábbis dolgozik rajta a NAV.

Az észt céget drágább is fenntartani, hiszen ott is kell irodát üzemeltetni, könyvelő céget, tanácsadót alkalmazni. Gazdaságosabb ezt itthon megoldani.

A MiCA (az EU-ban működő kriptovállalkozásokat szabályozni kívánó rendelettervezet a szerk.) kapcsán nagyon bizakodóak vagyunk. Májusban lesz is egy kerekasztal-beszélgetés az MNB-vel, (amin részt veszünk, Csaba a fő meghívott), arról, hogy mi hogyan látjuk a dolgokat.

Az MNB szerint ez a szabályozás még nem fedi le a teljes problémát, úgymond kicsit pongyola lett.

Ezzel szemben nekünk lehetőséget biztosít, hogy akár egy bankkártya-szolgáltatást tudjunk nyújtani itthoni banki háttérrel, és ez nagyon fontos.

Most a hazai szolgáltatók elutsítanak minket, mert kriptós hátterű cég számára a szabályzatuk nem teszi lehetővé a szolgáltatás nyújtását. Viszont a jogszabály életbe lépése után már kötelesek lesznek befogadni minket is az ügyfelek közé.

Ez jól hangzik, ezek szerint akkor elmondható, hogy az MNB barátságosan áll a témához.

Sőt, van egy osztály, dedikáltan a pénzügyi innovációkkal foglalkoznak, és ebben a kirptók is benne vannak, amiért egyébként az osztályon dolgozók rajonganak.

Hihetetlen élmény egy MNB-s szájából hallani, hogy milyen fantasztikus találmány a blockchain vagy a DeFi. Ők nagyon szeretnék, ha ez jól szabályzottan működne, és az első perctől fogva figyelik a munkánkat.

Ha kérdésük van kérdeznek, de még nem szóltak bele a tevékenységünkbe. Nagyon érdeklődőek, jó értelemben véve, ami megtisztelő számunkra.

Az MNB többszőr páldálózik a Revoluttal, ami kapcsán nagyon szeretnék, ha a hazai bankok is fejlődnének, felvéve a versenyt.

Ezt nem is rejtik véka alá, a kriptó is ilyen, hiszen lehet ezt jól is használni, ellenőrzött keretek között úgy, hogy a pénzmosás gyanúja – amitől sokan tartanak – fel sem merülhessen. Sok kriptós vállalkozást górcső alá vettek, és nem egytől óva is intik a felhasználókat.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A Variance-t a legtöbben talán Csaba blogjaként ismerik, de ha jobban szétnézünk az oldalon, akkor látható, hogy ennél sokkal többről van szó, vezérigazgatóként ráadásul a Te neved van feltüntetve. Milyen szerepet tölt be ez a projekt a hazai kriptoágazatban, és melyek azok a pontok, amelyekkel az Inlockhoz kapcsolódik?

Sok hazai szereplőnek nyújtunk valamilyen szolgáltatást a Variance Hodling Kft-vel, ezek olyan fejlesztések, amelyek az INLOCK-ban is benne vannak, de modulonként leválaszthatóak, így bérelhetőek.

Legyen szó egy online pénzváltóról, vagy az auditált hazai jogszabályoknak megfeleltetett ügyfél-azonosítási rendszerről, kripto-ATM üzemeltetéséről, likviditás- managementről stb.

Az INLOCK mellett ezeket a projekteket is viszem, az ezzel kapcsolatos, üzletfejlesztést, igényfelméréseket, szerződéseket, vagy akár a technikai supportot.

Az Inlock Telegram-csoportján belül sikerült az ország legnagyobb kriptós Telegram- csoportját összehoznotok, és talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a legaktívabb hazai kriptós közösség is egyben. Mennyire látod reálisnak, hogy egyszer a hazai pénzügyi szolgáltatók ranglistáján is megszerzitek az első helyet? Túlnőve ezzel a nagyobb bankokat.

Nem lehet összehasonlítani a kettőt egymással, bankra még sokáig szükség lesz, nem is szeretnénk velük versenyezni.

Amiben versenyre kelhetünk, az az ügyfélközpontú hozzáállásunk. Az, hogy sokkal inkább jó szolgáltatást szeretnénk nyújtani, és a profitszerzés csak a sor végén van. Azt látjuk, hogy még rengeteg munka van előttünk, de annyira szívből csináljuk, hogy ez csak inspirál minket.

Szerencsére az motivál bennünket, hogy valami jót alkossunk, és nem az, hogy hogyan vegyünk Lambót. Ha közben profitot is szerzünk, az csak hab a tortán.

Ez nagyon pozitív hozzáállás. Kívánok Nektek az olvasóink nevében is további lelkesedést, kitartó munkát! Remélem, hogy ha legközelebb beszélgetünk, további növekedésről és sikerekről számolsz majd be nekünk.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA