Az árfolyam úgy mozog, mint 2017-ben, de úgy is fog folytatódni?

-

A bitcoin árfolyama egyre jobban beindul, az elemzők szerint a grafikonok határozottan ígéretesnek tekinthetők. 2021 hátralévő része sokak szerint nagy meglepetéseket tartogathat.
A héten végre új csúcsot sikerült beállítani, és sok kereskedő úgy véli, az árfolyam alakulása lenyűgözően pontosan követi a ’17-ben látottakat. De akkor tényleg ennyire egyszerűen levonhatjuk a következtetést, hogy emelkedés jön?

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Mit mondanak az indikátorok?

A mostani és a négy évvel ezelőtti ciklus több ponton is hasonlóságokat mutat. Az RSI például 2017-ben, de ráadásul 2013-ban is nagyjából így nézett ki, mindkét alkalommal dupla csúcsot láthattunk.
Egy elemző, TechDev szerint a 200 ezer dolláros árfolyam szinte biztosra vehető.
Mások szerint a derivatívák növekvő, a spot piacok csökkenő forgalma együtt szintén pozitív jel. Persze voltak olyanok is, akik sokkal előbbre várták a százezres árfolyamot is, amely még nem érkezett meg.
A Glassnode nemrégiben tett közzé egy elemzést, amelyet a hosszú távúnak tekinthető készletekről raktak össze. Ez alapján a piacok most is a felhalmozási fázisban vannak, és a bizakodó hodlerek még nem léptek a piacra eladóként.
Ez hétköznapibb nyelven megfogalmazva azt jelenti, hogy az igény növekszik, de a kínálat nem fog reagálni erre.

Vannak viszont, akik szerint a történelem nem fogja ismételni önmagát, az egyikük például Mati Greenspan, a Quantum Economics alapítója. Szerinte „egyáltalán nem tükrözi a mostani piac a ’17-est”.

„2017-ben azzal kezdődött minden, hogy a BTC átlépte az 1000 dollárt, majd fokozatosan, hógolyóként növekedve haladt át az éven. A folyamatos csúcsdöntések aztán a decemberi, 20 ezer dolláros őrült csúcsban teljesedtek ki. Idén év elején volt egy kis tömeges hájp, mánia, aztán elmúlt a láz, és gyakorlatilag csend van.”

Az elméletét azzal támasztja alá, hogy négy éve a bitcoin dominanciája élesen csökkent az év első felében, majd aztán növekedésnek indult, amely kitartott az új rekordig. Az aktív címek száma ráadásul akkor szinte függőleges grafikont húzva emelkedett, most ez jóval visszafogottabbnak tekinthető.

Szóval akkor 2021 nem olyan lesz, mint 2017?

Ezt senki sem tudja. Sok a hasonlóság, a tőzsdei készletek alakulása is nagyjából egyformának tekinthető. De a piac egésze azért más módon is vizsgálható. A Nodle, egy IoT cég ügyvezetője, Micha Benoliel elmondta, fundamentálisan is hatalmas különbségek vannak az akkori és a mostani piac között.

„A Covidra adott válaszok nagy hatást gyakoroltak a gazdaságra, a központi bankok pénznyomtatása miatt az infláció felerősödött. Emiatt a bitcoint sokan megbízható védekezési eszköznek tekintik.”

Mi várható?

Függetlenül attól, hogy mennyire hasonlít a múltbeli mintázatokhoz, az elemzők általánosságban is optimisták a BTC-t illetően. A S2F modell alkotója, PlanB kifejezetten pontosan megjósolta az előző két havi zárást is, ez alapján november végére már 98 ezret vár.
Decemberre 135 ezer az előrejelzés. Hozzá kell tenni persze, hogy ha a modell teljesen pontos lenne, már elértük volna a 100 ezer dolláros árfolyamot.
2017-ben decemberben tetőzött az árfolyam, amikor a vásárlók egészen 20000-ig emelték az árat. Onnantól lejtmenet következett. 2013-ban kicsit előbb, november végén következett be a nagy emelkedés, de januárban akkor is egy mini-rali követte.
A történeti adatok szerint tehát könnyen lehet, hogy idén decemberben egy új fázisába érünk a mostani felezési ciklusnak, amely hosszabb és nagyobb emelkedést hozhat.

Természetesen ezek az elemzések és modellek nem tudnak számolni a teljesen váratlan hírek, események hatásával, amelyek befolyásolhatják az árat.
Idén már több negatív, kínai szabályozási hírt is megtapasztalt a piac, Elon Musk sokszor értékelhetetlen tweetjei mellett, de persze El Salvador bitcoinos törvénye, és a hagyományos pénzügyi szektor egyre nagyobb elfogadása is ilyen hírnek tekinthető.
Megérkezett az USA piacaira is az első ETF, amely szintén nagyon bikás jelnek látszik, de még ez sem jelenti, hogy az emelkedés biztosra vehető.

Steven Gregory, a Currency.com ügyvezetője elmondta, a jelenlegi ETF-hájp tényleg hasonlít kicsit a 2017-es hangulathoz.

„Először egy nagy felfutást hozott, mikor a CBOE elindította az első bitcoinos határidős termékét, de visszanézve látható, hogy a rali végére értünk már akkor. Természetesen vannak hasonlóságok az akkori és a mostani piac között, és azt is hozzá kell tenni, hogy a mai adopciós szint sokkal magasabb, a kereskedési volumen nagyobb, és a kriptók felhasználhatósága messze meghaladja a 2017-es mértéket.”

Ha nem is vehető biztosra semmi, akkor is elmondható, hogy az általános hosszú távú hangulat kifejezetten bikás.
Ha másért nem is, az idei eseményeknek köszönhetően 2021 már biztosan úgy vonul be a kripto-történelembe, mint az egyik legmozgalmasabb év a piac számára.

Olvastad már? 10%-ot emelkedett a Solana, még az XRP-t is megelőzte

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A magyar fejlesztésű THE CORE web3-as stratégiai játék, a felfedezői már a Mars felé tartanak

2023 február 29-én indult el a THE CORE, amely egy Civilization-típusú stratégiai játékot vízionál egy Ready Player One által inspirált virtuális világban, ahol a játékosok...

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!