A bitcoin felváltja az aranyat Bretton Woods 50. évfordulója alkalmából

-

A nyilatkozat a Bloomberg népszerű elemzőjétől érkezett a Blockworks „Bretton Woods: The Realignment” című konferencián, amelyen közgazdászok, makroelemzők és befektetők gyűltek össze, hogy megvitassák a bitcoint.
A bitcoin még akkor is az aranyat váltja fel, amikor az Egyesült Államok szabályozói megpróbálják megzavarni az előretörését – mondta Mike McGlone hétfőn.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A vezető árupiaci stratéga a „pénz és a pénzügyek digitalizációját” írta a bitcoin-piac arannyal szembeni fölényes növekedése mögött, megjegyezve, hogy ugyanezek a tényezők segítettek az amerikai dollárnak „gyorsan és szervesen” dominanciát szerezni a nemesfémmel szemben.
McGlone megjegyzései a New Hampshire-i Bretton Woods szállodában nemrég megrendezett háromnapos konferencia tanulságaként jelentek meg, amelyen közgazdászok, makroelemzők és befektetők vettek részt, köztük többek között Jurrien Timmer, a Fidelity Investment munkatársa és Amy Oldenburg, a Morgan Stanley munkatársa.
Bretton Woods azért népszerű a közgazdászok körében, mert 1944-ben itt rendezték meg az ENSZ monetáris és pénzügyi konferenciáját, amely később ahhoz a kötelezettséghez vezetett, hogy az Egyesült Államok, Kanada, a nyugat-európai országok, Ausztrália és Japán az aranyhoz kösse valutáját.
Ennek eredményeként az új monetáris intézmény kiérdemelte magának a „Bretton Woods-i rendszer” címet.
De 1971. augusztus 15-én Richard Nixon amerikai elnök kivonta a dollárt az aranystandard alól. Sok közgazdász üdvözölte a lépést, John Maynard Keynes irányadó véleményére hivatkozva, miszerint az aranystandard „barbár csökevény”.

A legutóbbi „Bretton Woods: The Realignment” konferencia metaforikus tisztelgés volt a Bretton Woods-i rendszer vége előtt, miközben a feltörekvő pénzügyi eszközökre, például a bitcoinra összpontosított, amelyek azzal fenyegetnek, hogy kiszorítják a „dollár hegemóniáját”, és a következő globális tartalékeszközzé válnak.
Ezzel a bitcoin közvetlenül megkérdőjelezte az arany, mint a zöldhasú hagyományos versenytársának pozícióját, ami, ahogy McGlone kijelentette, már most is folyamatban van.

Öt évtizedes dollárdominancia

Harold James, a Princeton Egyetem gazdaságtörténésze 2021 júliusában megjelent cikkében úgy érvelt, hogy „a digitális technológiák egy új monetáris forradalmat indítanak el, amely véget vethet a zöldhasú globális primátusának”, utalva arra, hogy a kriptoeszközök, például a bitcoin és az ether milyen szerepet játszhatnak a globális gazdaság átalakításában.
A kijelentések annak ellenére jelentek meg, hogy a dollár képes volt túlélni az elmúlt öt évtized legrosszabb világgazdasági körülményeit, és a világ tartalékeszközévé vált.
Részletezve, az úgynevezett Nixon-sokk 1971-ben kétszámjegyű inflációhoz vezetett az Egyesült Államokban, aminek következtében a dollár több mint 50%-kal esett a japán jennel és a német márkával szemben. De egyik valuta sem tudta leváltani a globális fiat hegemóniáért folytatott versenyben.
A dollár az 1980-as évek első felében erőteljes fellendülést könyvelhetett el. Az 1990-es évek második felében – a dot-com lufi idején – is hasonló felfelé ívelő mozgást produkált. A zöldhasú sértetlenül vészelte át a 2008-as pénzügyi válságot és a COVID-19 vezette gazdasági válságot is.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Dollársokk előttünk?

De miért élte túl a dollár? Niall Ferguson, a Bloomberg rovatvezetője három okot sorolt fel legutóbbi jelentésében.
Először is, támogatást kapott a Federal Reserve magasabb kamatlábakkal kapcsolatos politikájától, hogy megfeleljen a várakozásokat.
Másodszor, a liberalizált tőkepiacok, élükön az euró-dollár és a petrodollár piacok fellendülésével, növelték a dollár nemzetközi hasznosságát, ami arra ösztönözte a külföldi központi bankokat, hogy nemzetközi ügyletek lebonyolítására használják.
Harmadszor pedig az amerikai kormánynak az a hatalma, hogy pénzügyi szankciókat szabhatott ki a Fehér Ház politikájával szemben engedetlennek ítélt országokra – különösen a 2001. szeptember 11-i World Trade Center elleni támadásokat követően -, pénzügyi fegyverré tette a dollárt.
James azonban megjegyezte, hogy a dollár a COVID-19 válságot követően példátlan gazdasági körülményekkel találkozott.
Az elmúlt 18 hónapban az amerikai deficit a bruttó hazai termék 13,4%-ára emelkedett, ami a második legnagyobb a 2. világháború vége óta.
A szenátus által most elfogadott, 1 billió dolláros infrastrukturális törvényjavaslat után várhatóan még magasabbra nő.
A Kongresszusi Költségvetési Hivatal jelentése szerint az ösztönző intézkedések a következő évtizedben további 256 milliárd dollárral növelnék a költségvetési hiányt.
Eközben egy másik, 3,5 billió dolláros csomag, amely a szegénység elleni küzdelemre és az éghajlatvédelemre összpontosít, várhatóan ez év végére lép életbe.
Ennek eredményeként James megjegyezte, hogy a növekvő hiány csökkentette a dollár felfelé mutató kilátásait a globális piacokon.
Ezt írta:

„Néhány veszély már látható a kincstári piacon, ahol (2020-ban) likviditási feszültségek és a külföldi kereslet gyengülése mutatkozott […] Az új pénz tehát véget vethet a dollárhegemónia hosszú időszakának”.

A bitcoin a dollár alternatívájaként az arannyal csatázik

A Federal Reserve laza monetáris politikája szuperszonikus árfolyam-rallikat eredményezett a bitcoin-piacon, olyannyira, hogy az erős felfelé irányuló mozgások legyőzték az aranyat, a hagyományos fedezeti eszközt.
A Pomp Investments partnere, Anthony Pompliano, a bitcoin régi támogatója, az ügyfeleknek szóló jegyzetében azt írta, hogy ha valaki dollárban, kötvényekben vagy aranyban tartja a vagyonát, akkor a befektetései „negatív reálhozamot” fognak hozni.

„Lényegében marad a bitcoin vagy a részvények, ami arra késztet, hogy fontolóra vegyük a bitcoinba való allokációt, tekintettel a magas fokú volatilitásra, amely elég hosszú időn keresztül valószínűleg a részvények feletti teljesítményt fog szolgálni”.

Pompliano kijelentései annak ellenére jelentek meg, hogy a feltörekvő digitális eszközökkel kapcsolatos potenciális szabályozási kihívások várhatók.
A kripto-iparágat támadások hulláma érte Janet Yellen pénzügyminiszter, Elizabeth Warren szenátor és Gary Gensler, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet elnöke részéről.
McGlone azonban megjegyezte, hogy a kemény szabályozások nem lennének képesek megzavarni a bitcoin előretörését az arannyal szemben.

Emellett Liam Bussell, a Banxa kriptokereskedési szolgáltatás vállalati kommunikációs vezetője megjegyezte, hogy az amerikai szabályozók nem akarják megállítani a bitcoint – meg akarják védeni az amerikai befektetőket a csalástól.
„Az illegális rendszerek csak 2020-ban mintegy 82 135 kriptopénzcsalási esetet eredményeztek” – mondta Bussell, hozzátéve:

„A digitális eszközöket elképzelhetően érintő amerikai szabályozó hatóságok (CFTC, SEC és FINRA) nyitottak az eszközök diverzifikálására, amennyiben ezek az eszközök tisztességesek és átlátható módon működnek”.

Olvastad már? Az ETH legnagyobb tulajdonosa most az Ethereum 2.0

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitwise benyújtotta Ethereum ETF kérelmét

A Bitwise, az egyik vezető kriptopénz vagyonkezelő S-1 formanyomtatványt nyújtott be az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez egy spot alapú Ethereum ETF elindítása érdekében. Ha jóváhagyják, a...

Binance Coin (BNB) technikai elemzés 03.28.

Prémium Binance Coin (BNB) A Binance Coin (BNB) múlt heti árfolyam-emelkedése a Chaikin Money Flow (CMF) lefelé irányuló trendjével együtt medvés divergenciát hozott létre, ami potenciális árfolyam-fordulatra...

Ezek a kriptók gazdaggá tesznek ezen a bikafuttatáson

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződése élénk vitákat váltott ki a kriptoközösségben, és sok szakértő jelentős árfolyam-emelkedésre számít. Ezt a fejleményt alapul véve bizonyos kriptovaluták készen állnak arra, hogy...

„A Solana az új Ethereum” – Íme, miért gondolja ezt ez a vezető

A Solana (SOL) decentralizált tőzsdei (DEX) tevékenysége rekordot döntő tranzakcióvolumen-emelkedésnek volt tanúja, ami egybeesett a szélesebb kriptopénzpiaccal. Különösen a Solana heti DEX volumene meghaladta a 13,3...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!