A Bitcoin és a dollár ellentétes irányba halad

-

A piaci szakértők arra számítanak, hogy a dollár rally 2022 végére vagy megtorpan, vagy korrigál, ami kedvez a bitcoinnak. A BTC 2022 eleje óta a dollárral ellentétes irányban mozog – és most ez a fordított kapcsolat szélsőségesebb, mint valaha.
Nevezetesen, a BTC és a dollár közötti heti korrelációs együttható a július 3-án véget ért héten 0,77-re, 1 alá esett, ami tizenhét hónapja a legalacsonyabb érték.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Eközben a BTC és a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq Composite korrelációja ugyanezen a héten elérte a 0,78-as értéket, derül ki a TradingView adataiból.
BTC/USD és amerikai dollár korrelációs együttható. Forrás: TradingView

Ez elsősorban ezeknek a piacoknak a recessziós félelmek közepette elért éves teljesítménye miatt van, amelyet a Federal Reserve irányadó kamatemelései vezettek a növekvő infláció megfékezése érdekében.
A BTC például több mint 60%-ot veszített 2022-ben, míg a Nasdaq hozama ugyanebben az időszakban mínusz 29% körül áll.
Másrészt a dollár kitűnően teljesített, az amerikai dollárindex (DXY), amely egy olyan mérőszám, amely az erősségét méri a vezető külföldi valuták kosarával szemben, a 2003. januári 105,78-as csúcsok körül mozog.
BTC/USD vs. DXY vs. NDAQ heti árdiagram. Forrás: TradingView

Tovább emelkedik a dollár?

Úgy tűnik, hogy a Fed kénytelen emelni az irányadó kamatlábakat az alapján, ahogyan a kereskedők beárazták a határidős származtatott ügyleteket. A kereskedők arra számítanak, hogy a Fed júliusban 0,75%-kal emeli a kamatlábakat.
Arra is fogadnak, hogy a Fed az év végéig nem emeli a kamatokat 3,3% fölé a jelenlegi 1,25%-1,5%-os sávról. Azonban egy 2023 első negyedévére 3,4%-ra történő emelés esetén a jegybank visszavehetné az agresszív szigorítást.
Ez fél százalékos csökkentést eredményezhet a jövő év végéig, ahogy az alábbi ábrán látható.

Változások a Fed kamatcéljában. Forrás: TradingView

A JPMorgan által megkérdezett Wall Street-i elemzők szerint a korai kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha az inflációs adatok enyhülnek, és ezzel korlátozzák a befektetők dollár iránti étvágyát.
Figyelemre méltó, hogy mintegy 40%-uk szerint a dollár a jelenlegi árfolyamszinteken – 105 körül – fejezi be a 2022-es évet. Eközben további 36% arra fogadott, hogy a zöldhasú korrigál még az év vége előtt.

„A deviza nem egy lineáris világ. Egy bizonyos ponton a dolgok megfordulnak. Én személy szerint hajlamos vagyok arra, hogy egy bizonyos ponton shortoljam a dollárt.”

A BTC 2022-ben éri el a mélypontját?

Ezen túlmenően a dollárnak a rally folytatását 2022 hátralévő részében egy klasszikus technikai minta akadályozhatja. Az Agres független piaci elemző által először kiszúrt „dupla csúcs” mintázatot a DXY részben megerősíti a két egymást követő csúcs és a 103,81-es közös támaszszint miatt.
A technikai elemzés szabálya szerint a kettős csúcsminta akkor oldódhat fel, ha az árfolyam a támasz alá törik, és a szerkezet maximális magasságának megfelelő mértékben esik.

DXY napi árdiagram. Forrás: TradingView

Ennek eredményeképpen a DXY kettős csúcs profitcélja 101,8 közelébe kerül, ami több mint 3,25%-kal alacsonyabb a mai árfolyamnál.

„A dollár rendkívül túlvásárolt és túlfűtött. Végre úgy néz ki, hogy a DXY keményen lefelé bukik. Tökéletes körülmények egy nagy mozgáshoz. Amikor a dollár esik, a részvények és a kriptók rallyznak.”

Eközben a Bitcoin „MVRV-Z Score” is egy olyan tartományba esett, amely történelmileg megelőzte az éles, hosszú távú felfelé irányuló visszalépéseket. Ez a láncon lévő mutató azt jósolja, hogy a Bitcoin 2022-ben 15 600 dollár körül érheti el a mélypontját.

Olvastad már? 18 ezer dollárral szemez a BTC

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple (XRP) technikai elemzés 04.20.

Prémium Ripple (XRP) A Ripple (XRP) árfolyama április 13. és 17. között 0,59 dollárról 0,43 dollárra esett, majd április 18-án újra tesztelte és áttörte a 0,50 dolláros...

Az Ethereum és a Bitcoin ára lefelé, miközben az új mémérme a Raboo előértékesítése megközelíti az 1 millió dollárt

Vendégbejegyzés A Bitcoin és az Ethereum 2024 első negyedévében megkönnyítette a piac egészére kiterjedő rallyt. A második negyedév kezdete óta ezek a top tokenek komoly eséseket...

Fordulatok a Binance nigériai ügyében

Richard Teng, a Binance kriptotőzsde ügyvezetője a Dubajban zajló Token2049 konferencián tartott beszédében elmondta, együtt dolgoznak a nigériai hatóságokkal, hogy megoldják a tőzsde ügyeit az...

A CoinPoker versenysorozatot indít, robbanhat a CHP token

A GambleFi szektor szupersztárja, a CoinPoker bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent ez a cég és a CHP árfolyam számára? A GambleFi szektor...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!