3 ok, amiért az Ethereum ára nem biztos, hogy hamarosan eléri az $5,000 dollárt.

-

Az Ethereum árfolyama rövid távon lehet, hogy bikás, de van egy maroknyi tényező, ami miatt az árfolyam a jelenlegi tartományban maradhat.
Az ETH ára azóta van lefelé tartó spirálban, amióta az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin bemutatta a 2021-es StartmeupHK Fesztiválon.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Május 27-én egy beszélgetésen Vitalik kijelentette, hogy több belső csapaton belüli konfliktus okozta a Proof-of-Stake migráció késleltetését.
A „Phase One”, amely a sharding révén vezeti be a skálázhatóságot, 2022-re halasztódott.
Továbbá a DeFi eredendően decentralizált jellege nem biztos, hogy teljesen előnyös, mivel a sharding-stílusú feldolgozáshoz a tranzakciókat egy relé-láncon keresztül kellene futtatni.
Forrás: TradingView

Lehetetlen pontosan meghatározni, hogy mi az oka az ether hirtelen zuhanásának a történelmi csúcsról, de a megugró gas-díjak minden bizonnyal befolyásolták a befektetők várakozásait.
Nemcsak nyilvánvalóvá tette, hogy mennyire korlátozott a hálózat, hanem arra is ösztönözte a kereskedőket, hogy alternatív hálózatokkal kísérletezzenek, mint például a Binance Smart Chain (BSC) és a Polygon layer-2 megoldása.
Forrás: CoinMetrics

A fenti grafikonon látható, hogy a 45 dolláros átlagos gas-díj egy teljes hónappal azután történt, hogy a Berlin frissítés április 15-én életbe lépett.
Az Ethereum közösségben konszenzus alakult ki arról, hogy a Berlin rövid távon kevésbé volt hatásos, de előkészítette az utat a várva várt London hard fork EIP-1559 protokollja előtt augusztus 4-én.
Ezzel elérkeztünk a 3 tényező egyikéhez, amely rövid távon negatívan befolyásolhatja az ether árfolyamát.

London Fork késése

Az Ethereum London hard fork része a 2022-es végleges Eth2 kiadáshoz vezető útitervnek. A régóta várt frissítést augusztus 4-re tervezték, de máris késik, mivel a korábbi ütemterv július végét említette.
A bányászokat érinti leginkább az EIP-1159-es javaslat, amelynek célja, hogy az Ethereum blokkláncon generált díjak egy részét elégesse, ezáltal csökkentve a bevételeiket.
Az EIP-3554 továbbá bevezet egy fokozatos nehézség-kiigazítást, amely az új Proof-of-Stake blokkláncra való áttérést ösztönzi.
Az Ethereum fejlesztőinek szállítási teljesítménye szintén nem bizalomgerjesztő. Ha részleges frissítésre kerülne sor, és a vitatottabb változtatásokat elhalasztanák, az ether ára lecsúszhatna, mivel a jelenlegi rally egy része a hard fork körüli hype-ra épül.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Bányászok elvándorlása

Ezúttal a fő aggodalom nem technikai, hanem társadalmi jellegű. Amint az Ethereum bányászok számára világossá válik, hogy bevételi forrásuk fokozatosan megszűnik, csak idő kérdése, hogy valamelyik konkurens hálózat hasznot húzzon belőle.
Bár a legtöbb okosszerződéses blokkláncot a proof of stake konszenzusmodellre tervezték, néhány kevésbé ismert projekt megváltoztathatja az algoritmusát, hogy támogassa az Ethash bányászatot.
Az elemzőknek nem szabad elvetniük annak lehetőségét, hogy a Binance Chain vagy a Solana egy további biztonsági réteget valósíthat meg az Ethereum bányászok kivonulása által okozott extra hashing teljesítmény felhasználásával.
Bár ez a forgatókönyv távoli, ezek a mozgások kétségtelenül nyomást gyakorolnának az ether árára.

Multi-chain dAppok

Minél tovább tart az Eth2 teljes körű bevezetése és a dApp-ok számára a kódjuk frissítése a párhuzamos feldolgozási (sharding) képességek támogatására, annál nagyobb az ösztönző a multi-chain támogatás hozzáadására.
A Curve és az AAVE, a két vezető DeFi protokoll a teljes lekötött érték alapján, mindkettő bevezette az Ethereumtól eltérő blokkláncok támogatását.
Eközben a Polygon 550 millió dollár értékű Curve-szerződéseket tart, az AAVE pedig további 1,8 milliárd dollárt a DeFi Llama adatai szerint.
Végső soron a legvalószínűbb „Ethereum-gyilkos” maga a hálózat lenne, mert a skálázási megoldás elhalasztása a felhasználókat és a dApp-okat alternatív megoldások felé terelné.
Ugyanakkor a PoS-re való áttérés teret nyit a konkurens blokkláncok megerősödésének.

Olvastad már? Ethereum London hard fork

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Egy újabb Bitcoin feleződés utáni előrejelzés

Elérkezett végre a D-nap - a Bitcoin (BTC) 2024-es feleződése. Az izgalom ellenére azonban a várva várt esemény két táborra osztotta a közönséget - Azokra,...

A Bitcoin felezési árfolyam előrejelzése

Prémium A Bitcoin (BTC) most egy kritikus ponton van, hiszen már csak néhány óra van hátra a várva várt 4. feleződésig. Az IntoTheBlock adatai szerint azonban a...

A svéd adóhivatal 90 millió dollárt hajtana be a bányászoktól

A Svéd Adóhatóság, az STA úgy nyilatkozott, hogy a gyanújuk szerint 2020 és 2023 között számos bányászcég valótlan éves beszámolókat adott le, hogy elkerüljék az...

Gary Gensler otthagyhatja a tőzsdefelügyelet vezetői posztját?

A közösségi médiában nagy port vert fel, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vezetője kétértelmű bejegyzést tett közzé. A felhasználók először arra gyanakodtak, hogy Gensler...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!