2021-ben 1 milliárd dollárnyi kriptoátverés történt a közösségi médiában

-

A 2021-ben kriptovalutával kapcsolatos átverést bejelentő fogyasztók közel fele azt mondta, hogy az a közösségi médiában megjelent hirdetéssel, poszttal vagy üzenettel került kapcsolatba a csalókkal.
Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága a közösségi médiát és a kriptót a csalások „gyúlékony kombinációjának” nevezte, mivel 2021-ben a kriptóval kapcsolatos csalások közel fele a közösségimédia-platformokról indult.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A pénteken közzétett jelentés szerint az év során akár 1 milliárd dollárnyi kriptót is megszerezhettek a csalók, ami több mint ötszörös növekedés 2020-hoz képest, és közel hatvanszoros növekedés 2018-hoz képest.


Március 31-én az elveszett kriptók összege már megközelítette a 2021-es érték felét, ami azt mutatja, hogy a lendület nem látszik lassulni.

Az FTC megállapította, hogy az Instagram (32%), a Facebook (26%), a WhatsApp (9%) és a Telegram (7%) voltak a kriptoátverésekhez leginkább használt platformok.
Érdekes módon a Twittert, a kriptoközösség által széles körben elfogadott közösségimédia-platformot nem említették, annak ellenére, hogy tele van spamekkel és hamis kriptoajándékokat hirdető csalórobotokkal.

Az FTC Consumer Sentinel Networknek küldött csalási jelentések alapján a kriptocsalások leggyakoribb típusa a befektetéssel kapcsolatos átverés volt, amely 575 millió dollárt tett ki az összesen 1 milliárd dolláros összegből.

„Ezek az átverések gyakran hamisan azt ígérik a potenciális befektetőknek, hogy hatalmas hozamokat érhetnek el, ha befektetnek a kriptovaluta-rendszerükbe, de az emberek arról számolnak be, hogy elveszítik az összes pénzt, amit »befektetnek«.

Az FTC szerint a gyakori befektetési csalások közé tartoznak azok az esetek, amikor egy úgynevezett „befektetési menedzser” felveszi a kapcsolatot a fogyasztóval, és azt ígéri, hogy növelni fogja a pénzét – de csak akkor, ha a fogyasztó kriptovalutát vásárol, és azt átutalja az online számlájára.
További módszerek közé tartozik, hogy olyan hírességnek adják ki magukat, aki képes megsokszorozni bármilyen kriptopénzt, amit a fogyasztó küld nekik, vagy ingyenes készpénzt vagy kriptopénzt ígérnek.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Az FTC ebbe a csoportba sorolja azokat az átveréseket is, amelyek hamis műkincsekbe, drágakövekbe és ritka érmékbe való befektetést, hamis befektetési szemináriumokat és tanácsadást, valamint egyéb különféle befektetési csalásokat foglalnak magukban.
A következő legnagyobb, kriptocsalásokhoz kapcsolódó veszteségek 185 millió dollárral a Romance Scams (romantikus csalások) voltak, amelyekben egy szerelmi érdeklődő próbál valakit arra csábítani, hogy fektessen be egy kriptocsalásba.
A harmadik helyen az üzleti és kormányzati imitációs csalások álltak 133 millió dollárral, amelyekben a csalók a fogyasztókat célozzák meg, azt állítva, hogy a pénzük veszélyben van csalás vagy kormányzati vizsgálat miatt.

„Ezek az átverések kezdődhetnek egy állítólag jogosulatlan Amazon-vásárlásról szóló szöveggel, vagy egy riasztó online felugró ablakkal, amelyet úgy állítanak be, mintha a Microsoft biztonsági figyelmeztetése lenne. Onnan az emberek a jelentések szerint azt látják, hogy a csalás kiterjedt, és a pénzük veszélyben van.”

A csalók ezután a bank képviselőjének adják ki magukat, hogy segítsenek „biztonságban tartani” az illető kriptóját.
Más esetekben a csalók a határőrség ügynökeinek adták ki magukat, és állítólag azt mondták az embereknek, hogy a fiat számláikat befagyasztották egy kábítószer-kereskedelmi nyomozás részeként.
Ezek a csalók azt mondják az embereknek, hogy csak úgy védhetik meg a pénzüket, ha kriptóban helyezik el. Arra utasítják őket, hogy vegyenek fel készpénzt, vegyenek kriptót egy kriptoautomatán keresztül, és a csalók tárcacímére küldjék a pénzt.
A jelentés szerint a 20-49 évesek veszítik el a legnagyobb valószínűséggel a kriptopénzt egy csaló miatt, a 30-as éveikben járókat érintette a legsúlyosabban, akik az összes bejelentett csalási veszteség 35%-át tették ki.
Az elvesztett kriptopénz összege korcsoportonként emelkedik, a 70-es éveikben járók esetében a bejelentett egyéni kriptopénzveszteségek mediánja elérte a 11.708 dollárt, míg a 18 és 19 évesek esetében csak 1000 dollár volt.
Az FTC fogyasztói tanácsadással foglalkozó weboldalán található cikk részletesen ismerteti a kriptopénz átverések elkerülésének számos módját:

  • Csak a csalók követelnek kriptovalutában történő fizetést. Egyetlen törvényes vállalkozás sem fogja azt követelni, hogy előre küldj kriptopénzt – sem azért, hogy vásárolj valamit, sem pedig azért, hogy megvédje a pénzedet. Ez mindig átverés.
  • Csak a csalók garantálják a nyereséget vagy a nagy hozamot. Ne bízz olyan emberekben, akik azt ígérik, hogy gyorsan és könnyen pénzt kereshetsz a kriptopiacokon.
  • Soha ne keverd össze az online randizást és a befektetési tanácsadást. Ha találkozol valakivel egy társkereső oldalon vagy alkalmazáson, és meg akarja mutatni, hogyan fektess be kriptóba, vagy arra kér, hogy küldj neki kriptót, az átverés.

Olvastad már? Kriptóval forradalmasítanák a hűségrendszereket – interjú Varga Zoltánnal, a Bevachip vezetőjével

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A kriptovaluták és az online kaszinó oldalak közötti kapcsolat

Vendégbejegyzés Ha összességében tekintjük át a 2020-as évtized internetes trendjeit, akkor szinte egyértelmű, hogy a címbe foglalt két téma egy képzeletbeli listán előkelő helyen szerepelne. Az...

ICP vs. DOGE árfolyam elemzés 03.28.

Prémium ICP vs. DOGE Az Internet Computer (ICP) a múlt héten felülmúlta a Dogecoin (DOGE) teljesítményét, mivel értéke több mint 50%-kal emelkedett a hét nap alatt a...

Ha ezeket a tokeneket most biztosítod, akkor az gyümölcsözővé teheted az altszezont

Vendégbejegyzés A kriptopiacon nagy a várakozás a következő altcoin szezon közeledtével, amely az előrejelzések szerint körülbelül 45 nap múlva kezdődik. Ez a ciklus, amelyet a Bitcoin (BTC)...

Egyre kevesebb a bitcoin a piacon, régi címek is mozgolódni kezdtek

Egy új jelentés szerint a bitcoin iránti igény nagymértékben meg fogja haladni a kínálatot, minden eddiginél komolyabb felugrást eredményezve. A CryptoQuant úgy fogalmazott, hogy az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!